MENIU

Jurnaliști spionați printr-o aplicație - Guvernul nu spune nimic - Clubul de Presă semnalează o situație extrem de gravă

Jurnalisti spionati

Clubul de Presă semnalează o situație extrem de gravă! Conform unei investigații Microsoft și Citizen Lab, o aplicație de hacking a fost folosită pentru a asculta jurnaliști, politicieni și activiști civici, din cel puțin patru țări ale Uniunii Europene. Printre acestea se numără și România! 

Vorbim despre QuaDream, o platformă deținută de mercenari cibernetici, prin intermediul căreia sunt interceptate, evident fără niciun fel de mandat judecătoresc, comunicațiile telefonice ale jurnaliștilor. Aplicația permite, de asemenea, accesarea video și audio. Ea este utilizată de guvernele din statele care au preluat aplicația, pentru compromiterea unor jurnaliști de investigație și a unor analiști care se abat de la politica oficială a statelor respective. Clubul de Presă somează guvernul României să confirme sau să infirme aceste informații, furnizate de instituții internaționale de prestigiu. Dacă există asemenea contracte, se solicită, ca în regim de urgență, să se comunice cine și de ce le-a semnat în numele guvernului României. 

Iată comunicatul integral al Clubului de Presă:

"Clubul de Presă semnalează opiniei publice o situație extrem de gravă. Conform unei investigații Microsoft și Citizen Lab, aplicația de hacking QuaDream a fost folosită pentru a monitoriza jurnaliști, politicieni și activiști civici, din cel puțin patru țări ale Uniunii Europene, între care și România. Este o platformă deținută de mercenari cibernetici, prin intermediul căreia sunt interceptate, evident făra niciun fel de mandat judecătoresc, comunicațiile telefonice ale jurnaliștilor. Aplicația permite, de asemenea, accesarea video și audio pentru monitorizarea întregului mediu ambiental. Ea este utilizată de guvernele din statele care au preluat aplicația, pentru compromiterea unor jurnaliști de investigație și a unor analiști care se abat de la politica oficială a statelor respective.

  Somăm guvernul României să confirme sau să infirme aceste informații, furnizate de instituții internaționale de prestigiu. Dacă există asemenea contracte, solicităm, ca în regim de urgență, să ni se comunice cine și de ce le-a semnat în numele guvernului României. Și cât plătesc contribuabilii pentru această aplicație. De asemenea, dorim să aflăm de la premierul Nicolae Ciucă, în virtutea cărui act normativ constituțional s-a luat o asemenea decizie.

   Informația pe care am prezentat-o mai sus demonstrează, încă o dată, de ce a fost necesară crearea Clubului de Presă și de ce este bine ca înscrierile în Clubul de Presă să continue în ritm accelerat până la data de 3 mai – dar și după – când va avea loc prima Convenție Națională, care îi va desemna, prin vot democratic, pe membrii Consiliului de Onoare și pe conducătorii departamentelor Redactorilor și Proprietarilor de case de presă.

   Profităm de ocazie pentru a reaminti opiniei publice că în urma solicitărilor noastre a fost programată o dezbatere în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, cu membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Această dezbatere nu a mai avut loc, urmând să fie reprogramată. Solicităm, de urgență, reprogramarea ei. Facem de asemenea apel la președintele interimar al Senatului pentru a organiza, tot în urma solicitării noastre, o dezbatere cu CNA în care să se discute deschis despre modul în care instituția hingheresc presa.

    Solicităm, tot în regim de urgentă, o întâlnire a unei delegații a Clubului de Presă cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Senatului, Marcel Ciolacu.

În numele Clubului de Presă,

        Sorin Roșca-Stănescu"

Mai multe articole despre:
clubul de presa jurnalisti spionati