MENIU

Titi Aur demolează miturile distanței de siguranță fața de celelalte maşini. Cum calculezi, de fapt, distanța optimă?

Expertul a atras atenția asupra greșelii pe care o fac mulți

Cunoscutul campion național de raliuri Titi Aur, expert în conducere defensivă, a dezvăluit într-un clip pe rețelele sociale cum își poate calcul orice șofer distanța de siguranță pe care trebuie să o păstreze față de mașina din față. Aur a explicat că mulți șoferi fac greșeala să se bazeze pe valori fixe, fără să țină cont de contextul din trafic și de viteza cu care se deplasează. 

„La ce distanță trebuie să stau față de mașina din fața mea? Răspunsurile sunt diverse: la 50 de metri, la 10 metri, la 100 de metri, însă răspunsul corect este că trebuie să stau la 2 secunde distanță față de mașina din fața mea. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că atunci când mașina din fața mea trece pe lângă un reper (stâlp, indicator), eu cel din spate trebuie să număr două secunde.

De când mașina din fața mea a trecut pe lângă un reper până când trec eu trebuie să am cel puțin 2 secunde. Cu cât condițiile de trafic de aderență, de vizibilitate sunt mai dificile cu atât măresc distanța la 3, la 4, la 5 secunde.

Cu cât lungimea vehiculului meu crește mai mult (o dubă, un camion, un TIR) cu atât cu fiecare 5 metri în plus de vehicul mai pun o secundă. Dacă conduc o mașină de 10 metri atunci voi fi la minim 3 secunde. Dacă conduc o mașină de 15 metri, atunci voi fi la 4 secunde. La fiecare 5 metri de mașină mai pun încă o secundă în plus”, spune Titi Aur, citat de soferidinromania.ro..

Fostul pilot de raliuri mai spune că timpul de reacție al unui om normal este de aproximativ o secundă și jumătate.

Mai multe articole despre: