MENIU

Marius Lulea (AUR): Construcțiile, sectorul care ar fi putut salva economia României

Marius Lulea (AUR): Construcțiile, sectorul care ar fi putut salva economia României

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a declarat că măsurile incluse în ordonanța austerității, sau ordonanța trenuleț, sunt o greșeală majoră pentru economia României. 

Acesta a subliniat că, în loc să sprijine acest sector esențial, Guvernul a ales să impună taxe suplimentare care vor duce la creșterea costurilor și, implicit, la oprirea unor proiecte vitale pentru infrastructura națională și pentru locuințele accesibile.

„Construcțiile au fost motorul economiei după criza din 2008, iar prin crearea de locuri de muncă și stimularea industriei, au adus aproximativ 300.000 de români din diaspora înapoi acasă. În sectorul construcțiilor, lucrează oficial aproximativ 500.000 de persoane, iar indirect sunt afectate numeroase ramuri ale economiei, cu un impact asupra a aproape 1,5 milioane de oameni. Creșterea taxelor afectează nu doar angajații din construcții, ci și sectoarele adiacente, de la producția de materiale de construcții până la transporturi și servicii conexe. Deși veniturile estimate pe hârtie din măsurile fiscale ar putea fi sub 1 miliard de euro, în realitate nu se va aduna niciun leu în plus. Multe dintre firmele din domeniu deja operează la negru, pentru că nu pot face față nivelului ridicat de taxare. Aceasta înseamnă că măsurile fiscale nu vor adresa niciodată realitățile pieței și vor contribui doar la adâncirea economiei subterane”, a afirmat prim-vicepreședintele AUR.

Marius Lulea a precizat că soluția reală ar fi fost ca Guvernul să sprijine acest sector printr-un program național de construcție de locuințe sociale, similar cu cel implementat cu succes în Polonia, unde guvernul oferă credite ipotecare cu dobânzi de maxim 2% pe o perioadă de până la 45 de ani pentru achiziționarea de locuințe noi.

„Un astfel de program ar fi adus o creștere economică de aproximativ 10 miliarde de euro pe an și ar fi contribuit cu cel puțin 3 miliarde de euro la bugetul de stat. În plus, ar fi stimulat și alte industrii conexe, precum producția de materiale de construcții, aducând astfel multiple beneficii economiei românești. Estimăm că, prin acest program, ar fi fost livrate anual aproximativ 100.000 de locuințe, ceea ce ar fi avut un impact semnificativ asupra pieței imobiliare și a locuințelor accesibile. Mai mult, acest program ar fi generat cel puțin 100.000 de locuri de muncă suplimentare, contribuind astfel la reducerea șomajului și oferind oportunități celor care doresc să se întoarcă acasă din diaspora sau celor care sunt angajați în sectorul public și doresc să își deschidă afaceri în domeniu. Aceștia ar putea beneficia de facilități și stimulente pentru a se transfera în sectorul privat și a contribui la dezvoltarea economică a României”, a spus Marius Lulea.

Potrivit prim-vicepreședintelui AUR, sectorul construcțiilor este deja afectat de prăbușirea cererii, cauzată în mare parte de creditarea scumpă.

„Astăzi, să îți cumperi o locuință este un lux pe care puțini și-l permit. Tinerii, care ar trebui să reprezinte motorul unei economii dinamice, nu au șanse reale de a deveni proprietari de case din cauza dobânzilor mari la credite și a prețurilor ridicate ale locuințelor. Acesta este un blocaj semnificativ în calea dezvoltării economice, iar tineretul român se vede constrâns să rămână închistat în chirii care devin tot mai greu de suportat.

În schimb, măsurile fiscale implementate riscă să pună capăt unei perioade de creștere economică susținută în construcții, făcând imposibilă dezvoltarea de noi proiecte, atât în infrastructura publică, cât și în piața rezidențială. Este o oportunitate irosită care ar putea duce la stagnare în loc de progres”, a mai spus prim-vicepreședintele AUR.

Marius Lulea a adăugat că AUR nu susține creșterea taxelor, ci consideră că „adevărata soluție pentru dezvoltarea economică este extinderea bazei de impozitare prin creșterea producției, creșterea numărului de angajați și susținerea unui număr mai mare de firme cu cifre de afaceri mai mari”.

„AUR susține politici care stimulează dezvoltarea economică pe termen lung, contribuind la crearea unui mediu de afaceri sustenabil. Extinderea bazei de impozitare va genera venituri pe termen lung și va asigura un sistem economic mai echilibrat și mai prosper pentru toți cetățenii”, a conchis prim-vicepreședintele AUR.

 

Mai multe articole despre: