MENIU

Insolvența anului zguduie piața asigurărilor

Insolvența anului

Insolvența anului zguduie serios piața asigurărilor. Mai multe companii riscă să plătească zeci de milioane după prăbușirea Romcab, scrie profit.ro.

Exim România (Care România), Certasig, Allianz Țiriac și City Insurance se numără printre creditorii societății Romcab care, potrivit tabelului preliminar al creditorilor, cumulează datorii totale de peste un miliard de lei.

În cazul City Insurance, reiese din observațiile publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență, au debutat deja procedurile de administrare a dosarelor de daună.

Cele mai multe dintre polițele de asigurare invocate în tabel sunt asigurări de garanții financiare(clasa XV) care nu au ca beneficiar Romcab, ci clienți ori furnizori ai societății aflate în insolvență.

Situația creanțelor este, însă, incertă datorită unei particularități a activității Romcab din perioada care a precedat insolvența. O parte dintre clienții care au achiziționat cablu de la firma din Mureș erau și creditori ai acesteia.

Romcab a apelat la clienți pentru a-și finanța activitatea curentă și achiziția de materii prime. Prin asigurarea de garanție, Romcab asigura terții că sunt despăgubiți chiar și în situația în care nu va mai reuși să își achite obligațiile financiare stipulate în contracte.

Se va lăsa cu procese. Asigurătorii nu scot ușor banii din buzunar și sugerează că ar fi fost „păcăliți" de cifre. Toate cele trei firme private de asigurare, spun sursele Profit.ro, și-au angajat deja avocați și încearcă să evite parțial sau integral plata despăgubirilor.

Mai multe articole despre:
insolvenţă romcab