MENIU

Raport ONU: Au fost comise mai multe atacuri chimice în Siria

<p>Atacuri chimice &icirc;n Siria</p>

O anchetă ONU a stabilit că armata siriană a comis cel puţin două atacuri chimice în Siria şi că gruparea Statul Islamic a folosit gaz muştar, potrivit unui raport consultat de AFP.

Anchetatorii au conchis că elicoptere militare siriene au utilizat gaz de clor în două localităţi din provincia Idleb (nord-vest), la Talmenes pe 21 aprilie 2014 şi la Sarmin pe 16 martie 2015.

Statul Islamic a folosit gaz muştar la Marea, în regiunea Alep din nordul Sirie pe 21 august 2015.

Acest raport de 95 de pagini, cu tot cu anexe tehnice, este rezultatul unui an de anchetă. El a fost transmis miercuri Consiliului de Securitate, care urmează să îl dezbată pe 30 august, informează News.ro.

Grupul de 24 de anchetatori, intitulat Joint Investigative Mechanism (JIM, Misiune de anchetă comună), a fost înfiinţat în august 2015 în urma unor atacuri cu clor împotriva a trei sate siriene, soldate cu 13 morţi.

JIM a fost înfiinţat în comun de către ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Rapoarte anterioare ale ONU şi OIAC au confirmat utilizarea de armament chimic în Războiul din Siria, însă fără să atribuie vreo vină.

În total, anchetatorii au anchetat nouă presupuse atacuri chimice comise în perioada 2014-2015.

Însă în cazul a şase dintre aceste atacuri - atribuite de occidentali regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad - nu au putut să culeagă "informaţii suficiente" sau acestea erau contradictorii.

Consiliul de Securitate a ameninţat că va impune sancţiuni după identificarea vinovaţilor fără urmă de îndoială.

Casa Albă a cerut imediat, miercuri, ca cei vinovaţi "să dea socoteală".

"Acum este imposibil să se nege că regimul srian a folosit în mod repetat gaz de clor ca armă împotriva propriului popor", a subliniat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională.

"Vom coopera cu partenerii noştri internaţionali pentru ca ei (cei vinovaţi) să dea socoteală, mai ales în faţa Consiliului de Securitate al ONU", a subliniat el.

La Talmenes, pe 21 aprilie 2015, un elicopter al forţelor armate siriene a largat un dispozitiv care a răspândit "o substanţă toxică", probabil gaz de clor, dintr-un butoi cu explozivi, au conchis anchetatorii. "Un mare număr" de civili a fost afectat de acest atac.

Acelaşi scenariu s-a repetat pe 16 martie 2015 la Sarmin, unde şase persoane care se aflau într-o casă au fost omorâte.

La Marea, pe 21 august 2015, "există suficiente informaţii disponibile pentru a conchide că gruparea Statul islamic era singura entitate capabilă să utilizeze gaz muştar şi era motivată să facă acest lucru", notează anchetatorii.

În opinia adjunctului ambasadorului francez la ONU Alexis Lamek, Consiliul va fi nevoit să îşi "asume responsabilităţile" o aluzie la sancţiuni ţintite sau la o sesizare a Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Omologul său britanic Peter Wilson a îndemnat, la rândul său, ca vinovaţii "să fie puşi să dea socoteală".

Însă Rusia şi China, care protejează regimul lui Bashar al-Assad, au posibilitatea să blocheze orice iniţiativă în Consiliu prin folosirea dreptului de veto - aşa cum au făcut-o în mai multe rânduri de la începutul conflictului sirian, în martie 2011.

Parisul, Londra şi Washingtonul acuză regimul sirian, însă acesta a negat mereu că a utilizat armament chimic.

Până acum Moscova a afirmat că nu există probe oficiale ale vinovăţiei aliatului ei. Rusia acuză totodată opoziţia armată că a comis atacuri chimice.

Mai multe articole despre:
null