MENIU

Pe final de mandat Iohannis a decorat liceul unde a predat el dar și pe cel la care predă soția sa

Iohannis a decorat liceul unde a predat el, dar și cel la care predă soția. Foto/Președinția

Președintele Klaus Iohannis a decorat Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, unde a avut catedra blocată timp de 27 de ani, și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, liceul la care predă soția sa, Carmen Iohannis. 

Acestea se numără printre cele 101 instituții de învățământ decorate pe 4 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, care se sărbătorește pe 5 octombrie.

Ambele licee au primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, cel mai înalt grad prevăzut de această distincție. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial cu o zi înainte de eveniment.

Licee din întreaga țară, premiate

Alături de cele două licee sibiene, alte trei instituții de învățământ au primit aceeași distincție: Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița și Colegiul Național „Silvania” din Zalău. Aceste instituții au fost decorate cu ordinul în grad de Mare Ofițer, recunoscându-se astfel performanțele lor academice și contribuția adusă sistemului educațional.

 

Potrivit Legii 220 din 2004, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” este acordat în patru grade: Mare Ofițer, Ofițer, Comandor și Cavaler, cel mai mic grad fiind atribuit Colegiului Național „Grigore Moisil” din București, unde președintele Iohannis a deschis anul școlar în 2022. Acesta este primul an în care Colegiul „Grigore Moisil” primește această decorație, unitatea fiind recunoscută pentru activitatea sa de către Ministerul Educației, prin propunerea Larisei Gojnete, purtătoarea de cuvânt a ministerului și cadru didactic al instituției. 

Un gest simbolic

Colegiul „Samuel von Brukenthal”, unde Klaus Iohannis a predat înainte de a-și rezerva catedra în 1997, nu a mai fost decorat anterior, la fel ca și Colegiul „Gheorghe Lazăr”, unde soția sa, Carmen Iohannis, este profesoară de limba engleză. Propunerile pentru decorarea acestor unități, ca și a celorlalte 98 de instituții de învățământ din țară, au fost făcute de Ministerul Educației.

În total, 36 de colegii, 50 de școli gimnaziale, 9 licee teoretice și tehnologice, 4 școli speciale și alte instituții din domeniul educațional au fost premiate.