MENIU

Află care sunt cele mai bune aparate de gătit în funcție de nevoile tale (P)

Procesul de gătire are la bază folosirea focului sau, mai bine zis, a căldurii pentru a modifica chimic alimentele. O mare varietate de preparate presupun folosirea unui aparat de gătit pentru a fi realizate, în special cele pe bază de carne. Așadar, un dispozitiv precum un aragaz este indispensabil în fiecare bucătărie.

Totuși, pentru unele gospodării un aragaz este mai mult decât necesar. Citește mai departe pentru a afla cum să alegi un aparat de gătit potrivit pentru tine. În articol vom vorbi despre opțiunile pe care le ai și avantajele sau dezavantajele acestora.

Opțiuni de aparate pentru gătit

Una dintre cele mai folosite variante este plita. Este o opțiune populară deoarece există o gamă variată de modele care să satisfacă orice nevoie. De exemplu, unele modele de plită sunt clasificate după numărul de puncte de gătire. Persoanele cu o familie mai mare, pentru care este nevoie de mai multă mâncare, preferă o plită cu mai multe puncte de gătire. De asemenea, plitele se împart în două categorii mari și în funcție de combustibil: cu gaz sau cu energie electrică.

 

  1. Plită pe gaz

Plita pe gaz este varianta clasică și este una dintre cele mai populare alegeri. Are un preț avantajos și este compatibilă cu vasele clasice de gătit, nefiind nevoie de cratițe din materiale speciale. Acest tip de plită are o serie de avantaje pentru care încă este atât de dorită. Unul dintre acestea este versatilitatea din punct de vedere al locului de instalare. Plita poate fi instalată oriunde există și o sursă de combustibil. Plita nu necesită curent electric, așadar funcționează doar cu ajutorul unei conexiuni la instalația de gaz sau la butelie.

 

Acest model de plită este prezent deseori și în bucătăriile restaurantelor. Acest lucru se datorează controlului foarte bun al temperaturii și a aprinderii imediate. O plită pe gaz se aprinde foarte rapid și ajunge la temperatura dorită aproape instant. Această caracteristică constituie un avantaj pentru bucătărie, deoarece felurile trebuie preparate repede. Totodată, temperatura flamei este ușor de controlat și rămâne constantă. Acest lucru este benefic pentru felurile care necesită o gătire îndelungată la o anumită temperatură.

 

Plita pe gaz are și câteva dezavantaje care merită menționate:

  • este ineficientă, deoarece o parte din căldura emanată se pierde
  • în cazul în care instalația nu este conectată corespunzător la plită, o să existe pierderi de gaz care pot duce la accidente
  • gazul eliberat este dăunător mediului

 

  1. Plita electrică sau cu inducție

Un prim mare avantaj al acestui tip de plită este eficiența energetică. Căldura generată de aparat este transmisă direct sub vasul de gătit, ceea ce reduce pierderile de căldură în timpul gătitului. De asemenea, căldura este direcționată uniform, așadar gătirea preparatelor este ușor de realizat. O plită cu inducție este mai ușor de integrat într-o bucătărie. Ai nevoie doar de un spațiu unde să existe un blat, iar plita va fi montată deasupra, ca o extensie a acestuia. Acest lucru face bucătăria să arate mai ordonat. Plita electrică este și foarte ușor de curățat sau întreținut. Pentru igienizare se poate folosi o lavetă moale și detergent, cu care se îndepărtează murdăria. Curățarea poate fi făcută fără ca plita să fie rece.

 

Modelele de plită cu inducție sunt mai scumpe decât cele care funcționează pe gaz. Acest lucru este motivat de tehnologia cu ajutorul căreia funcționează. Majoritatea modelelor au un meniu simplu, care îți permite să controlezi temperatura cu precizie. Totodată, aceste meniuri au și moduri de gătire cu temperaturi optime prestabilite, cum ar fi: fierberea, prăjirea, etc.

 

Câteva dezavantaje ale plitei cu inducție sunt:

  • necesitatea de a cumpără vase care să permită transferul de căldură
  • sunt mai scumpe
  • ajung mai greu la temperatura dorită

 

Unul din cele două modele de plită este necesar în orice gospodărie. Totuși, absența unui cuptor le face incomplete. Poți compensa acest lucru prin achiziționarea unui cuptor electric incorporabil. Această combinație de aparate este puțin mai costisitoare. Pe de altă parte, ai opțiunea de a cumpăra un aparat care le are pe amândouă: aragazul.

 

  1. Aragaz

Aragazul este unul dintre cele mai populare aparate de gătit. Acest lucru se datorează faptului că este o combinație între plită și cuptor. La fel ca în cazul plitelor, poți să alegi combustibilul cu care aragazul este alimentat. Există modele de aragaz pe gaz, ceea ce înseamnă că atât plita, cât și cuptorul funcționează pe gaz și există modele electrice, unde tot ansamblul funcționează cu ajutorul energiei electrice.

 

Avantajele și dezavantajele fiecărui model în parte au legătură cu tipul de combustibil folosit. Prin urmare, este datoria ta să alegi modelul care te avantajează.

 

Este recomandat ca un profesionist să conecteze aparatul de gătit la instalație, indiferent de tipul acesteia. În acest fel previi posibile inconveniențe și ești sigur că dispozitivul va funcționa în condiții de siguranță/

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
aparat de gatit