Reforma fiscală cerută de UE. Primul pas - Scade pragul de impozitare pentru microîntreprinderi
Negocierile dintre Ministerul de Finanțe și Comisia Europeană din ultimele două luni au dus la stabilirea unei prime schițe de reformă fiscală.
De la 1 ianuarie, microîntreprinderile sunt impozitate pe cifra de afaceri cu maximum 3%, dacă au venituri sub 500.000 de euro. Comisia Europeană a cerut respectarea pragului de 60.000 de euro, iar Ministerul de Finanțe condus de Marcel Ciolacu a propus mai multe oferte în luna august. Însă, abia la sfârșitul lunii septembrie, Ministerul de Finanțe și-a asumat scăderea pragului pentru microîntreprinderi la sub 100.000 de euro.
Strategia ministerului a fost să transforme pragul de 500.000 de euro într-un prag de 500.000 de lei, pentru ca impactul în opinia publică să fie mai ușor de suportat înainte de alegerile din noiembrie.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că propunerile formațiunii liberale pentru susținerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană, menționând că va fi menținută cota unică de impozitare și în anul 2025, așa cum a propus PNL, și că nu va fi introdus impozitul progresiv, transmite Agerpres.
„Propunerile PNL pentru susținerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană. Cota unică, cea mai bună pentru România, rămâne în vigoare și în anul 2025, așa cum a susținut Partidul Național Liberal; nu va exista impozit progresiv”, a precizat Nicolae Ciucă într-o postare video pe Facebook.
„O altă propunere liberală: creșterea cotei de contributivitate, eșalonată de la 4,75% la 6% la Pilonul II de Pensii, a primit girul Comisiei. Am început creșterea cotei de contribuție în mandatul meu de premier și continuăm. Partidul Național Liberal rămâne garantul Pilonului II pentru ca românii să aibă mai mulți bani la pensie”, a mai scris Ciucă, potrivit Termene.ro.