MENIU

Cum vor fi revizuite deciziile de pensionare contestate și cum se face indexarea din ianuarie. Un fost ministru explică totul

Ce se

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a declarat în exclusivitate pentru Realitatea PLUS că pentru revizuirea deciziilor de pensie contestate vor fi verificate din nou dosarele cu probleme. În plus, fostul ministru a explicat cum se va face indexarea de anul viitor și ne-a spus câți oameni rămân cu același cuantum al pensiei. 

„Se vor lua dosarele fizic în față, se vor verifica preluările, după care se va efectua sistemul de calcul. Se va recalcula efectiv pensia. Cum se va face indexarea de la 1 ianuarie? Spune doamna ministru că estimările arată că am avea 10,4%. Procentul de 10,4% este dat de inflația cunoscută pentru anul 2023. Vom vedea și creșterea reală a salariului mediu brut pe țară pentru a avea procesul final. Se indexează valoarea punctului de referință. Se va înmulți ulterior cu totalul punctelor realizate. Din marea majoritate a celor care au rămas cu pensiile la aceeași valoare după recalculare, 17,5%, peste 13,5% vor cunoaște indexarea de la început de an. Avem și 4,4%, pensiile lor vor rămâne la aceeași valoare”, a declarat Marius Budăi.