MENIU

Război Ucraina. ZIUA 963. Premieră - Bombardiere rusești, doborâte în aer de avioane americane, pe front -LIVE TEXT -

Bombardiere rusești doborâte în aer de avioane americane, pe frontul din Ucraina.

Potrivit unui canal popular de Telegram despre care se spune că este condus de un fost aviator militar rus, un avion Suhoi Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse ) a fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei, notează Forbes.

UPDATE 10:37 - Rușii confirmă că o jurnalistă a murit în închisoare, dar anunțul a fost făcut la o lună după deces. 

Jurnalista ucraineană Victoria Roshchyna, 27, a murit în detenție în Rusia, conform unei scrisori trimise familiei de Ministerul Apărării rus, fără a oferi detalii suplimentare, scrie BBC.

Roshchyna a dispărut în august 2023 în teritoriile ocupate de forțele ruse. După nouă luni, autoritățile ruse au informat familia că aceasta a murit pe 19 septembrie, fără a oferi detalii despre circumstanțele decesului.

UPDATE 08:25 - NATO vrea să regândească relația cu Federația Rusă, dar misiunea se anunță dificilă.

Miniștrii apărării din NATO se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a regândi politica alianței privind relațiile cu Federația Rusă, ca reacție la amenințarea reprezentată de Kremlin, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de al treilea an, potrivit Politico. Cu toate acestea, misiunea se anunță dificilă în timp ce Alianța nu s-a dovedit a fi foarte unită în ultimul timp sau, în orice caz, au fost și sunt țări care vor să păstreze relații mai călduroase cu Kremlinul.

Relațiile dintre NATO și Moscova au atins un punct critic după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. De atunci Kremlinul a lansat amenințare după amenințare cu privire la deschiderea ei de a folosi arme nucleare. Într-o declarație din 25 septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că doctrina nucleară va fi modificată pentru ca atacul asupra Rusiei al unui stat non-nuclear cu participarea sau sprijinul unei puteri nucleare să se considere un atac comun. 

UPDATE 08:20 - Mișcarea neașteptată făcută de avioanele rusești de vânătoare MiG-31 cu bombe Kinjal la bord

Două avioane rusești de vânătoare MiG-31K au fost transferate în Belarus săptămâna aceasta, mutare care ar putea semnala eforturile Rusiei de a-și proteja avioanele de război în contextul intensificării atacurilor ucrainene asupra bazelor aeriene rusești, scrie sâmbătă The Kyiv Independent.

Cele două aeronave de luptă nu au mai fost văzute în Belarus din aprilie 2023. Cu toate acestea, joi, 10 octombrie, un avion MiG-31, capabil să transporte rachete balistice Kinjal („Pumnal”), a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Belarus, urmat de un al doilea avion, potrivit organizației Hajun, un grup belarus de monitorizare în domeniul apărării.

UPDATE 08:15 - Mișcarea neașteptată făcută de avioanele rusești de vânătoare MiG-31, purtătoare de rachete Kinjal, care sugerează că temerile Moscovei sunt în creștere

Canalul Fighterbomber a împărtășit un omagiu aparent adus aeronavei rusești doborâte, cu o fotografie alb-negru a avionului multirol și mesajul: „Pământul este cerul, fraților”.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la presupusa pierdere a avionului Su-34 sâmbătă și nici Ministerul Apărării al Ucrainei nu a comentat.

Mai mulți milbloggeri pro-Kremlin au spus că aeronava a fost doborâtă la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului deasupra Ucrainei, conform The Kyiv Post.

Mai multe articole despre: