Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
Angajații ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru "performanțe excepționale" din controale și executări, adică pentru cei care aduc mai mulți bani la bugetul de stat.
Angajații ANAF de la inspecție fiscală, Antifraudă sau Executare silită vor fi eligibili pentru prime atunci când constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro. Modificarea nu este încă publică, potrivit informațiilor Profit.
Primele vor fi primite de angajații ANAF care aduc suplimentar sume importante la buget (acestea trebuie să fie definitive în urma contestațiilor), însă lasă o libertate semnificativă președintelui ANAF să decidă cine beneficiază de aceste premii.
Președintele ANAF este cel care poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul ANAF atunci când din activitatea de inspecție fiscală sau după caz, de control antifraudă, sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro.
În ultima perioadă ANAF a emis o serie de notificări, inclusiv influencerilor, pe care îi îndeamnă să depună declarațiile fiscale și să plătească dările către stat.
Potrivit informării, ANAF, influencerii pot cere amnistia fiscală, doar dacă au depus Declarația Unică.
„Contribuabilii care obţin venituri din activități independente au obligaţia depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) în termen de 30 de zile de la data începerii activității, și anual, până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, în cazul celor care s-au înregistrat/autorizat/au început activitatea în anii anteriori.
În situația în care nu v-ați îndeplinit la timp obligațiile fiscale, vă recomandăm să depuneți cât mai curând Declarația unică (formular 212), pentru a putea solicita anularea unor obligații bugetare, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 107/2024.
Cererea de anulare a unor obligații bugetare se poate depune până la data 25 noiembrie 2024, sub sancțiunea decăderii”, a transmis ANAF.