MENIU

BNR: Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului. Temeri legate de prețurile ALIMENTELOR și ENERGIEI

Pe ansamblu, prețurile scad. Probleme este pe sectoare cheie precum alimentele si energia

Rata anuală a inflației va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă, dar mai rapid decât se evidenția în prognoza din august, se arată în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR din octombrie 2024. Incertitudini însemnate rămân însă în privința evoluției prețurilor energiei şi alimentelor, inclusiv pe fondul modificărilor legislative operate în ultima perioadă.

”Potrivit noilor date şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4% în decembrie 2024, la 3,4% la finele anului 2025 şi la 3,2% în iunie 2026”, au sesizat membrii Consiliului.

Totodată, s-a constatat că influenţe inflaţioniste suplimentare vor veni şi de pe segmentul produselor de tutun, în condiţiile majorării neaşteptate a preţurilor acestora în perioada recentă, în timp ce dinamica preţului combustibililor va rămâne probabil mai puţin inflaţionistă în următoarele luni decât s-a anticipat în august.

Incertitudini însemnate continuă să fie totuşi asociate evoluţiei anticipate a preţurilor energiei şi alimentelor, inclusiv pe fondul modificărilor legislative din domeniu, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului, în contextul tensiunilor geopolitice, au apreciat membrii Consiliului.

S-a convenit că din partea factorilor fundamentali sunt însă de aşteptat presiuni inflaţioniste mai moderate decât în prognoza precedentă şi în atenuare relativ pronunţată pe termen foarte scurt, dată fiind probabila descreştere a excedentului de cerere agregată în semestrul II 2024 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, dar în condiţiile continuării creşterii solide a consumului privat şi ale menţinerii dinamicii costurilor salariale unitare la niveluri foarte ridicate. În schimb, efecte dezinflaţioniste evidente vor genera probabil pe acest orizont de timp decelerarea creşterii preţurilor importurilor, precum şi ajustarea descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, au subliniat mai mulţi membri ai Consiliului.

Referitor la perspectiva apropiată a poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au arătat că noile evaluări indică creşteri trimestriale ceva mai modeste ale economiei în semestrul II 2024 decât s-a previzionat anterior, dar în accelerare graduală, implicând şi o creştere a dinamicii anuale a PIB pe ansamblul intervalului.

(...)

Membrii Consiliului au evidenţiat incertitudinile şi riscurile mari ce decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri în 2024, având în vedere rezultatul execuţiei bugetare din primele opt luni ale anului şi caracteristicile recentei rectificări bugetare, incluzând majorarea ţintei de deficit fiscal. Pe orizontul mai îndepărtat de timp, incertitudini şi riscuri mari sunt în schimb asociate măsurilor fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul consolidării bugetare, în contextul planului fiscal structural pe termen mediu prezumat a fi transmis Comisiei Europene în toamna acestui an, în conformitate cu noul cadru de guvernanţă economică al UE, au susţinut membrii Consiliului.

S-a convenit, totodată, că incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa şi de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice", se arată în documentul BNR.

ANALIZA INTREGALĂ o puteți citi pe Realitatea Financiară. 

Mai multe articole despre:
bnr scade inflatia temeri preturi alimente energie criza