”În privinţa Turciei, mesajul nostru este clar: Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană şi ne dorim stabilitate acolo. Ne dorim ca, după şocul acestei tentative de lovitură de stat, Turcia să se se întoarcă la ordinea constituţională, la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Sunt valori pe care le împărtăşim cu toţii în UE şi ne exprimăm convingerea că şi Turcia le împărtăşeşte în continuare, date fiind şi relaţiile pe care le are cu Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloş.
Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie de Guvernul turc după tentativa eşuată de lovitură de stat de săptămâna trecută, relatează BBC News.
Eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă marţi, pentru a include profesori, decani universitari şi chiar jurnalişti.
În total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze, 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi, la fel ca şi 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului.
Mau mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.
Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei să respecte statul de drept şi drepturile omului.