În total, aproximativ 500 de politicieni de rang înalt din întreaga lume vor veni la ceremonia de rămas bun pentru monarh la Londra. Sefilor de stat li sa permis sa duca o persoana la inmormantare si sa nu foloseasca transportul privat. Autobuze speciale vor funcționa pentru a transporta participanții la înmormântare. Singura excepție din motive de securitate a fost făcută pentru președintele american Joe Biden.
Înmormântarea Elisabetei a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, va fi cel mai mare eveniment diplomatic organizat în Marea Britanie în ultimele decenii. Sicriul Reginei va fi livrat din Edinburgh la Palatul Buckingham din Londra în această seară. Mâine cadavrul va fi mutat la Palatul Westminster, unde va rămâne până luni dimineața, 19 septembrie.
Elisabeta a II- a „a murit în pace” în după-amiaza zilei de 8 septembrie la reședința scoțiană a familiei regale – Castelul Balmoral. Ea avea 96 de ani. În aceeași zi, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțe pentru moartea reginei noului rege britanic Carol al III-lea. „Vă doresc curaj și rezistență în fața acestei pierderi grele și ireparabile. Vă rog să transmiteți cuvintele de sinceră simpatie și sprijin membrilor familiei regale și întregului popor al Marii Britanii”, se arată în telegrama președintelui.
În același timp, Kremlinul a exclus imediat posibilitatea călătoriei lui Putin la înmormântarea Elisabetei a II-a. „Această opțiune nu este luată în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov. Cu toate acestea, el a menționat că întrebarea dacă vor fi reprezentanți ai Rusiei la ceremonie depinde de protocolul părții britanice. „Nu s-a anunțat încă ce practică protocolară va fi, dacă va fi asigurată participarea la înmormântare. Toate acestea trebuie anunțate fie de curtea regală, fie de autoritățile britanice”, a spus Peskov