„Vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, inclusiv tractoarele şi utilajele agricole cu acte maghiare, au dreptul la preţuri oficiale la combustibil mai mici cu 60 până la 70%. În schimb, toate celelalte vehicule cu număr de înmatriculare străin nu pot beneficia de aceste preţuri reduse”, subliniază Executivul comunitar, citat de AFP, citat de Agerpres.
Comisia consideră că este deosebit de important, în actuala situaţie geopolitică, să se asigure funcţionarea corespunzătoare a pieţei unice, deoarece aceasta reprezintă principalul instrument prin care se pot contracara efectele economice perturbatoare actuale determinate de invazia Rusiei în Ucraina.
Drept urmare, Executivul comunitar subliniază că acţiunile unilaterale de la nivel naţional şi introducerea de tratamente discriminatorii contravin principiilor liberei circulaţiei pe piaţa unică şi nu pot fi o soluţie.
Demararea procedurii de infringement constă în trimiterea unei scrisori de punere în întârziere. Ungaria dispune acum de două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită Ungariei un aviz motivat. În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz, mai arată sursa citată.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat, la finalul lunii mai, că numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei.
Oficialul de la Budapestea a precizat la acea vreme că măsura a fost decisă în condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa și a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, astfel încât acest turism a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării.
Măsura a devenit aplicabilă începând din 27 mai.
Șoferii români se numărau și ei printre cei care treceau granița ca să facă plinul în țara vecină, atrași fiind de prețurile mai mici la carburanți.