Xi Jinping nu este un reformator, ci este cel mai autoritar lider din China de la Mao încoace - este verdictul dur dat de revista The Spectator, notează RFI România.
Optimiștii speculează că acumularea de putere a lui Xi Jinping este preludiul unei reforme liberale explozive în cel de-al doilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului comunist. Represiunea împotriva disidenței, respingerea influențelor străine și promovarea cultului liderului au determinat comentatorii să speculeze că regimul este mai slab decât pare și că, de fapt, Xi simte nevoia de a-și susține poziția. Uitați de capcanele ideologice; Conducerea Chinei tinde să se muleze pe vechile tendințe imperiale.
Credința pe care o avea Bill Clinton dar și alții că, pe măsură ce China va crește din punct de vedere economic, va deveni "din ce în ce mai mult mai mult ca noi", e contrazisă pentru totdeauna. Noul împărat va folosi cel de-al doilea mandat pentru a-și consolida puterea.
Pentru Washington Post, China se prezintă acum drept modelul "ce deschide o nouă cale" pentru lume.
Măsura în care modelul chinez este de succes sau chiar aplicabil în alte țări este, desigur, foarte discutabilă. (Deși este, de asemenea, adevărat că mulți oameni din afara Statelor Unite nu văd politica externă a Washingtonului drept un bun global indiscutabil și nici nu iau sistemul social american ca model).
China se confruntă cu "provocări serioase", scrie la rându-i Deutsche Welle.
Atât China, cât și restul lumii sunt în mijlocul unor "schimbări profunde și complicate". Liderul de 64 de ani a evidențiat sporirea influenței Chinei în lume și s-a referit la eforturile guvernului de la Beijing de a combate sărăcia și inegalitatea în propria țară. Observatorii sunt de părere că Xi va încerca la acest congres să pună bazele rămânerii sale la putere peste cei 10 ani obișnuiți, urmărind să pună astfel capăt și așa-numitei "conduceri colective".
De asemenea, delegații ar urma să aprobe preluarea în constituția partidului a moștenirii ideologice a președintelui Xi. Dacă numele său va fi preluat în înscrisurile din actul normativ de bază al partidului, Xi va fi ridicat la statutul istoric de care se mai bucură doar întemeietorul statului chinez Mao Tsetung și arhitectul reformării economice a țării Deng Xiaoping.