Articolele din categoria ECONOMIE:

Deficitul comercial a ajuns la 6% din PIB în T1 2023. Foto: Profimedia
România și Ungaria, campioanele Europei la deficit guvernamental în T1. La noi a ajuns 6% din PIB, la vecini, 11,1%
Deficitul guvernamental s-a situat la niveluri îngrijorătoare în primul trimestru din 2023, conform datelor ajustate sezonier publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Astfel, în zona euro, deficitul guvernamental a reprezentat 3,2% din PIB, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o valoare similară de 3% din PIB. Ungaria și România au fost țările cele mai afectate de acest deficit guvernamental. 
Salariul minim brut ar urma să crească, de la 1 septembrie. Ce pregătește Guvernul 
Salariul minim brut ar urma să crească, de la 1 septembrie. Ce pregătește Guvernul
Salariul minim ar putea ajunge la 3.300 de lei, de la 1 septembrie. Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, scenariul este analizat zilele acestea în coaliție. Mai mult, Guvernul vrea să majoreze și salariul în construcții. Pe de altă parte, constructorii vor fi obligați să plătească contribuția la sănătate, așadar Guvernul cu o mână dă, iar cu cealaltă ia. Coaliția analizează și alte taxe și impozite pentru toți românii. 
România este printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a scumpirilor!
România este printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a scumpirilor! Suntem pe locul 5 la INFLAȚIE
România este printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a scumpirilor! Potrivit datelor Eurostat, țara noastră este pe locul cinci în ceea ce privește fenomenul inflației. În prezent, rata inflației se menține la pragul de peste 10 procente, iar alimentele de bază sunt în topul scumpirilor. Însă, în aproximativ două săptămâni ar trebui să înceapă marea ieftinire anunțată de autorități. Asta pentru că intră în vigoare ordonanța privind reducerea adaosului comercial.
Interdicții majore pentru fermierii români - obligațiile pe care trebuie să le respecte cu sfințenie
Interdicții majore pentru fermierii români - obligațiile pe care trebuie să le respecte cu sfințenie
Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv iarba/vegetaţia rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare, conform standardului GAEC-3 ce trebuie respectat începând cu anul de cerere 2023, informează marţi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Prețurile la materialele de construcții, în creștere
Taxele, impozitele și procedurile deficitare din domeniul activității de exploatare/valorificare a resurselor minerale cresc nejustificat prețul materialelor de construcții
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) susține propunerile Federației Patronale din Industria Materialelor de Construcții din România – PATROMAT cu privire la necesitatea revizuirii unor taxe, impozite, redevențe, garanții specifice, proceduri pentru obținerea acordurilor, avizelor, aprobărilor, precum și a modificării, corelării sau actualizării unor deficiențe legislative corespunzătoare domeniului vizat.
Noi taxe și impozite pentru români
Noi taxe și impozite pentru români - Guvernul vrea să scumpească viciile: Mâncarea, inclusiv la restaurant, va fi mai costisitoare
Noi taxe și impozite pentru români vor fi discutate în ședința de urgență la Guvern. În câteva ore la Palatul Victoria ajung reprezentanții tutunului, în contextul în care Guvernul vrea să scumpească viciile. Mâncarea, inclusiv la restaurant, va fi mai scumpă, iar facturile la căldură ar putea exploda la iarnă. Românii ar putea rămâne și fără voucherele de vacanță.
Eliminarea unor facilități fiscale va avea efect în lanț asupra celor mai săraci români
Lovitura pregătită de guvern pentru toți românii. Se discută scumpirea GIGACALORIEI?
Coaliția vrea să majoreze TVA pe gigacalorie, ceea ce ar însemna facturi uriașe pentru căldură la iarnă, arată documentul cu măsurile fiscale ce vor fi adoptate săptămâna viitoare, prezentat de Realitatea Plus. În aceste condiții, la iarnă facturile pentru căldura ar putea deveni o povară de nesuportat pentru cei mai săraci români și nu numai. De altfel, mai multe taxe și impozite noi vor fi introduse în perioada următoare.