UPDATE 22:30
Statele Unite anunță că Ucraina a început să folosească muniții cu dispersie în războiul împotriva trupelor ruse invadatoare.
Muniţii cu dispersie furnizate Ucrainei de către SUA au ajuns în mâinile armatei ucrainene, care le foloseşte deja împotriva trupelor ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, transmite Reuters.
Ucraina a promis că le va folosi doar pentru a disloca concentrările de trupe ale inamicului.
Utile în special în atacurile asupra trupelor aflate în tranşee, muniţiile cu dispersie (sau cu fragmentaţie) explodează în aer deasupra unei ţinte, eliberând zeci de submuniţii pe o arie extinsă, dar unele dintre ele nu explodează şi devin pe termen lung o ameninţare pentru populaţia civilă, la fel ca minele.
UDAPE 22:00 China a confirmat că o clădire a Consulatului General din Odesa a fost avariată în urma bombardamentului rusesc din noaptea de miercuri spre joi. "Explozia a avut loc în apropiere", a fost confirmarea oficialului chinez.
UPDATE 18:00 Ministerul rus al Apărării a declara joi că a continuat cu ceea ce numeşte "lovituri de represalii" împotriva Ucrainei şi a lovit ţinte în porturile Odesa şi Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră, în a treia noaptea de atacuri consecutive, la câteva zile după ce Moscova a renunţat la un acord menit să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina, potrivit Reuters şi AFP, scrie Agerpres.
Moscova a promis să se răzbune pentru un atac pe care îl atribuie Ucrainei, comis luni, cu drone marine
UPDATE 16:10 Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei până la începutul anului viitor. Decizia a fost luată de Consiliul UE ca urmare a declanșării războiului în Ucraina de către Vladimir Putin.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost introduse prima oară în 2014 când Vladimir Putin a invadat Peninsula Crimeea. Acestea au fost extinse odată cu declanșarea războiului Rusiei în toată Ucraina pe 24 februarie 2022, catalogat drept agresiune militară neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei.
UPDATE 12:00 - Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, 20 iulie, după ce Moscova a amenințat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare, relatează Reuters.
🇷🇺🇷🇺 🇺🇦🇺🇳
— 🌍Global Intel🌏 (@Global__Intel) July 20, 2023
Odessa: Consequences of a busy night. pic.twitter.com/hoUa4FInJ5
În primele ore ale zilei de joi, cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Mikolaiv, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.
For the third night in a row, Russian troops shelled Odessa. There was also a rocket hit in the center of the city of Nikolaev city. There are many casualties, as well as great destruction. I pray that the Almighty will protect Ukraine, and the villains who shell the peaceful… pic.twitter.com/IjFvW1QgLi
— Chief Rabbi Of Ukraine Moshe Azman (@RabbiUkraine) July 20, 2023
Dintre cele 18 persoane rănite la Mikolaiv, nouă au fost duse la spital, inclusiv cinci copii, a precizat guvernatorul Vitali Kim. Centrul oraşului a fost lovit în atac, o clădire rezidenţială cu trei etaje şi un garaj fiind incendiate, a precizat guvernatorul. El a spus că este posibil să existe şi morţi.
UPDATE 11:23 - Mercenarii Wagner şi trupe speciale belaruse se vor antrena împreună în apropierea frontierei cu Polonia
Mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk, transmite Reuters.
UPDATE 9:20 - Copii din regiunile ocupate de Rusia în Ucraina sunt transferaţi în Belarus, recunoaşte Crucea Roşie de la Minsk
Crucea Roşie din Belarus a stârnit indignare internaţională după ce şeful său a declarat la televiziunea de stat din Belarus că organizaţia este implicată în mod activ în aducerea în Belarus a copiilor ucraineni din zonele ocupate de Rusia, relatează The Guardian.
UPDATE - Rusia a pierdut 240.010 soldaţi în Ucraina
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat joi că Rusia a pierdut 240.010 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 530 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.129 de tancuri, 8.065 de vehicule blindate de luptă, 7.134 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.592 de sisteme de artilerie, 692 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 433 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 310 elicoptere, 3.918 drone şi 18 ambarcaţiuni.
Război în Ucraina - Rusia a venit cu condiții pentru a continua acordul de transport cereale din Ucraina peste Marea Neagră. În continuare, iată solicitările Rusiei pentru a reveni în Acord, conform informațiilor apărute în presa europeană:
SISTEMUL BANCAR: Rusia solicită ca băncilor și instituțiilor sale financiare să li se permită accesul la sistemul bancar internațional SWIFT, de unde au fost excluse după declanșarea ofensivei din Ucraina în 2022.
EXPORTUL RUSESC: Moscova afirmă că sancțiunile îngreunează livrările sale de produse agricole și îngrășăminte.
PIESE DE SCHIMB AGRICOLE: Industria agricolă din Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume împreună cu Ucraina, se confruntă cu o penurie de piese de schimb pentru mașini și industrie, precum și cu probleme în asigurarea transportului naval.
GAZELE NATURALE: Rusia solicită punerea în funcțiune a gazoductului care leagă orașul rus Togliatti de orașul-port ucrainean Odesa, utilizat pentru exportul de amoniac, un ingredient cheie pentru îngrășăminte.
UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea de a se reîntoarce în Acordul pentru cereale dacă solicitările Rusiei vor fi acceptate. Potrivit agenției Tass, liderul de la Kremlin afirmă că Rusia este pregătită să înlocuiască grâul ucrainean pe piața mondială prin donații și vânzări.
UPDATE: Potrivit Washington Post, companiile din Kârgâzstan furnizează Rusiei echipamente și electronice prin evitarea sancțiunilor occidentale. Aceste companii profită de cererea Rusiei pentru componente asiatice și europene necesare pentru drone și piese de avioane, care nu pot fi obținute direct din cauza sancțiunilor. Volumul total al exporturilor din Kârgâzstan către Rusia a crescut cu 250% față de anul precedent, înainte de invazia Ucrainei. Administrația Biden se pregătește să impună sancțiuni împotriva Kârgâzstanului în răspuns la aceasta, probabil începând cu această săptămână.
UPDATE: Kievul anunță că a avut o "conversație productivă" cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la facilitarea exporturilor agricole ucrainene. Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmigal, a menționat pe Twitter că s-au discutat măsuri pentru simplificarea procedurilor, dezvoltarea unor noi puncte de trecere a frontierei și rute de transport.