Săptămână decisivă pentru plafonare. Noi discuții la Ministerul Agriculturii. Zeci de mii de produse ar urma să se ieftinească Urmează o săptămână decisivă pentru românii împovărați de scumpiri. Ministrul Agriculturii va discuta cu retailerii și procesatorii despre plafonarea adaosului comercial la alimentele autohtone.
Etichete mincinoase! Cum suntem țepuiți la raft pe banii noștri Practică înșelătoare în supermarketurile din România! Pe etichetele tot mai multor legume se menționează că acestea provin din două sau mai multe țări. Experții spun că situația îi induce în eroare pe oameni și încalcă legea.
Schimbări majore pentru bugetari! Sporuri limitate, reintroducerea grilelor, noi coeficienți de ierarhizare Guvernul României pregătește schimbări majore în sistemul de salarizare a angajaților din sectorul public, având în vedere o serie de măsuri, precum limitarea sporurilor, reintroducerea grilelor salariale și stabilirea unor noi coeficienți de ierarhizare.
ANAF va trimite Declarația unică deja completată cu veniturile încasate și sumele datorate. De când intră în funcțiune noul sistem? - DOCUMENT Anul fiscal 2025 aduce o schimbare uriașă în sistemul ANAF. Fiscul le va transmite contribuabililor Declarația unică precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul aferent datorat, precum și baza de calcul pentru CAS și CASS, conform informațiilor disponibile în bazele de date. Actul normativ a fost lansat vineri în dezbatere publică, iar noile documente vor ajunge la contribuabili în primăvara anului 2026.
Guvernul a publicat PLANUL de reducere a deficitului bugetar excedentar într-un interval de 7 ani Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani având ca punct de pornire un deficit bugetar estimat de 7,9% pentru anul 2024 şi ca punct de sfârşit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB.
Alerta economică: Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după nouă luni din acest an Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.
Europarlamentarul Daniel Buda explică: De ce plafonarea adaosului comercial va sufoca producătorii români În ultima vreme, discuțiile despre costurile de trai și prețurile produselor pe piață au fost în centrul atenției, iar una dintre propunerile care a stârnit controverse este plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești. Europarlamentarul și liderul PNL Cluj, Daniel Buda, a abordat acest subiect, oferind o viziune liberală asupra acestei chestiuni.
Vești proaste pentru pensionari! Pierd ajutorul de la stat de 1400 de lei Autoritățile au decis să retragă sprijinul financiar de 1.400 de lei pentru încălzirea locuinței destinat pensionarilor și altor persoane vulnerabile, anunțând că acest ajutor nu va mai fi acordat în sezonul rece 2023-2024.
De ce se tem companiile din România că după alegeri vine tăvălugul fiscal: „Un deficit de 8% din PIB este periculos” În absenţa unui proiect de buget pe 2025, investitorii se tem de "o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat", spune Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, într-un interviu pentru Reuters.
Septembrie, luna în care Dacia nu a mai fost cel mai mare constructor auto din România Producția de automobile în România nu a mai fost condusă de Dacia, în lune septembrie 2024. Ford Craiova a preluat ștafeta de cel mai mare constructor auto de la noi.
Avertismentul de la FMI: „Austeritatea fiscală s-ar putea să nu fie o măsură bună în aceste momente” Fondul Monetar Internațional (FMI) atrage atenția că, după o lungă perioadă de relaxare a fiscalității, în UE, revenirea bruscă la măsuri de austeritate va duce la adevărate blocaje în economie.
Un contabil mai „special”. Radia firme cu datorii imense la stat. DNA a intrat pe fir Un expert contabil a ajuns pe mâna procurorilor DNA după ce a ajutat mai multe persoane să-și radieze firmele, deși aveau datorii imense la bugetul de stat.
BNR lansează o nouă monedă: cum arată și ce valoare are BNR lansează în circuitul numismatic o nouă monedă din argint. Este vorba despre o piesă cu valoarea nominală de 10 ani care va avea un tiraj de 5.000 de exemplare. Tema monedei este „150 de ani de la nașterea lui Constantin I. Parhon”.
Unii se descurcă. Peste 100 de români încheie anul cu peste 30 de milioane de dolari în buzunare Peste 100 de persoane vor încheia anul cu o avere mai mare de 30 de milioane de dolari în România, conform unui raport. Din categoria high-net-worth individuals (HNWI) vor face parte 2.000 de români, care au o avere mai mare de 1 milion de dolari.
Angajări pe bandă rulantă la stat. Numărul bugetarilor a explodat Se fac tot mai multe angajări la stat. Datele oficiale arată că numărul bugetarilor a explodat, cu zeci de mii de persoane pe an.
Cum va fixa statul prețul la alimente. Zeci de mii de produse ar urma să se ieftinească. Adaos plafonat la 50% pentru o anumită categorie Avem documentul prin care statul va plafona adaosul comercial la toate produsele procesate în țara noastră. Potrivit draftului ordonanței de urgență obținut pe surse, cota de adaos aplicată în magazine va fi de 20% față de prețul de prețul de achiziție. Ministrul spune că zeci de mii de produse ar urma să se ieftinească. Proiectul vine și cu o noutate: adaosul va fi plafonat la 50% pentru produsele gătite în interiorul magazinelor. Măsura este contestată însă de cei din industrie, dar și de patronate, pentru că ar putea duce la noi scumpiri.
Scandal pe prețurile care îi împovărează pe români. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale respinge ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) se opune categoric proiectului Ordonanţei de Urgenţă care vizează plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, alimentare, precum şi la îngrăşăminte, furaje şi pesticide, considerând că o asemenea reglementare ar afecta în mod extrem de grav mediul de afaceri din România, arată AMRCR.
România face pași repezi către energia verde. Cel mai mare parc eolian din Moldova, capabil să susțină un oraș de peste 60.000 de locuitori Ministrul Energiei a fost prezent la inaugurarea celui mai mare parc eolian din regiunea Moldovei, capabil să ofere energie pentru un oraș cu peste 60.000 de locuitori, cum este Vaslui.
De la 1 noiembrie vom plăti o nouă taxă pentru facturile la energie. Ce sumă în plus apare pe facturi? De la 1 noiembrie, românii vor plăti o nouă taxă pentru facturile la energie. Furnizorii de energie electrică din România vor începe să factureze tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici, o nouă taxă. Este vorba despre contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD).
Sumă record, virată în fondurile de pensii private Pilonul II! Un sfert din bani va fi investit la Bursa de Valori Sumă record de peste un miliard și jumătate de lei, virată în fondurile de pensii private Pilonul II. Peste 4 milioane de români au contribuit în medie cu 382 de lei doar în luna septembrie.
MINUTUL DE ENERGIE. Mixul energetic, cartea câștigătoare a României în fața actualelor provocări de pe piața internațională România, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, are avantajul mixului de energie ce poate fi utilizat în piața de energie.
Fermierii, grav afectați de secetă și caniculă. Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor colosale: cine beneficiază de 35 de milioane de euro Seceta și valurile de caniculă au avut efecte catastrofale asupra agriculturii iar mulți producători au suferit pierderi colosale. În Buzău, cât și în Mehedinți, mii de fermieri au fost devastați și cert despăgubiri. Guvernul a adoptat o ordonanță prin care oferă un ajutor de peste 35 de milioane de euro.
Pâinea românilor se scumpește înainte de sărbători. Ce alte scumpiri vor găsi oamenii la raft În timp ce politicienii fac strategii pentru a aduna cât mai multe voturi, romanii o duc din ce în ce în mai greu. Unul dintre cele mai consumate alimente la nivel național de către români se scumpește din nou. Vom scoate mai mulți bani pentru pâine, asta deși se află pe lista plafonării adaosului comercial.
România se pregătește pentru o nouă criză economică: Avertismentul economiștilor: Va fi nevoie de noi TAXE România se va confrunta cu o nouă criză economică în următorii ani. Este avertismentul sumbru lansat de economistul șef al unei bănci comerciale de la noi. Experții sunt de părere că România nu va reuși să reducă deficitul la 3% așa cum a negociat cu oficialii europeni. Mai mult, datele din planul fiscal arată că ne putem aștepta la măsuri dure chiar de anul viitor. Datoria publică ar putea atinge nivelul critic de 55% din PIB, pragul la care statul poate să înghețe pensiile și salarii.
Prețuri mai mari cu 50% pentru băuturile alcoolice. De când intră în vigoare scumpirile Românii se confruntă cu perspectiva unor majorări semnificative ale prețurilor la băuturi alcoolice începând de anul viitor, conform noilor propuneri privind creșterea accizelor. Prețurile ar putea crește cu peste 50%, afectând consumatorii care obișnuiesc să achiziționeze astfel de produse.
Cât costă încălzirea unei case cu centrală termică în 2024. Prețul diferă de anii trecuți Odată cu apropierea sezonului rece, costurile pentru încălzirea locuințelor vor crește semnificativ, în special pentru cei care folosesc centrale termice pe gaz. În comparație cu anii trecuți, facturile pentru căldură vor fi mai mari din cauza scumpirilor recente. Românii care locuiesc la bloc și utilizează centralele termice pentru a încălzi locuințele și a încălzi apa menajeră vor resimți creșteri în facturile de gaz și energie electrică.
Noua variantă Dacia Duster, votată cea mai bună maşină a anului de o publicaţie auto britanică Noua variantă Dacia Duster a primit titlul de cea mai bună maşină a anului din partea publicaţiei britanice Carbuyer.
Coșul de consum a explodat! De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent - dovada că salariile nu acoperă cheltuielile Creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie nu acoperă sub nicio formă cheltuielile unui trai normal ale românilor, dacă ținem cont de inflație și scumpirea costurilor în ultimii ani.
Orașul care detronează Bucureștiul: Are cele mai scumpe locuințe și credite imobiliare din România De multă vreme Bucureștiul a căzut pe locul secund în topul orașelor din România cu cele mai scumpe locuințe. Capitala Ardealului este lider absolut, de ceva ani. Acolo întâlnești cele mai mari prețuri, dar iei și cele mai scumpe credite de la bancă.
Bonus de 55.000 de lei de la stat pentru această categorie de pensionari: verifică dacă te încadrezi Vești bune pentru pensionari. Cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebite pot primi un bonus de 55.000 de lei la pensie, chiar dacă nu au contribuit suplimentar la stat.