Prețurile de referință europene la gazele naturale se situează în jurul nivelului maxim al ultimului an atins luna trecută, în condițiile în care valurile de frig din noiembrie au spulberat speranțele că vom avea pentru al treilea an la rând, o iarnă relativ blândă.
Analiștii și directori ai companiilor industriale au declarat pentru Reuters că iarna aceasta ar putea afecta și mai mult industriile care depind de gazele naturale și ar putea forța restrângerea producției.
Costurile mult mai ridicate ale energiei în Europa dezavantajează industriile sale în comparație cu cele din SUA, Asia sau Orientul Mijlociu. De exemplu, prețul actual al gazului la hub-ul olandez este de aproape cinci ori mai mare decât prețul de referință al gazelor naturale din SUA, cel de la Henry Hub.
Prețurile spot mai ridicate ale energiei electrice în Europa începând din februarie 2023 amenință producția industrială în economiile majore ale Europei și sentimentul de încredere a întreprinderilor. Germania, cea mai mare economie a Europei, a evitat la limită recesiunea în al treilea trimestru al anului. PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,4% în trimestrul al treilea, conform estimării preliminare a Eurostat. Creșterea a fost ceva mai mare decât se aștepta, pentru că cele două economii principale, Germania și Franța, au evoluat peste așteptări.
Prețul gazelor la TTF este de circa 46 de euro/MWh.
Gazele se vor scumpi și în România
Prețul gazelor naturale vândute spot la BRM a atins în 4 decembrie prețul de 249 de lei/MWh, deci aproximativ 50 de euro, cel mai mare preț din ultimul an și jumătate, cel puțin, după care a venit, într-adevăr, o scădere, astfel că prețul a coborât la 227 de lei (ultima cotație). Este adevărat că, pentru companiile cu un consum de maximum 50.000 MWh pe an, prețul este plafonat până la data de 31 martie.