Marcel Boloș, despre intrarea României în Schengen: Un impuls pentru competitivitate și dezvoltare economică Intrarea României în Schengen reprezintă un moment care schimbă regulile jocului pentru economia noastră, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul Schengen terestru Aderarea României la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
La ce SCUMPIRI să ne așteptăm din primăvară? Ministrul Energiei și-a prezentat OBIECTIVELE pentru anul 2025 Ministrul Energiei și-a prezentat obiectivele sale pentru anul viitor. Sebastian Burduja susţine că obiectivul său este ca, indiferent de preţurile pe care le vor plăti consumatorii casnici după 1 aprilie 2025, acestea să nu fie o povară pentru bugetul familiei lor.
Exclusiv BNR anunță vremuri grele. Mai merită să ne ținem banii în bancă? Ce spune Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu Românii se confruntă cu dificultăți tot mai mari în plata creditelor, în timp ce firmele resimt o presiune și mai accentuată, arată cel mai recent Raport asupra stabilității financiare publicat de Banca Națională a României (BNR). Într-o intervenție la Realitatea Plus, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a venit cu explicații și sfaturi despre cum să navigăm aceste vremuri economice tulburi.
Atacul cibernetic asupra rețelei Electrica. S-a aflat cine au fost hackerii din spatele loviturii Atacul cibernetic de luni asupra sistemelor critice ale Grupului Electrica a fost realizat de gruparea de criminalitate cibernetică Lynx Ransomware.
Cursul leu euro a ajuns la cea mai mică valoare din iulie 2024 Pentru prima oară din iulie, BNR a anunţat miercuri un curs de 4.9684 lei/ euro, sub pragul de 4,97 la care a rămas stabil în ultimele luni.
Lucrări ample la noua hidrocentrală care va deservi Capitala și satele din jur - VIDEO Se fac lucrări ample pe râul Argeș, lângă București, acolo unde se ridică o hidrocentrală de ultimă generație. Este prima construită în ultimii ani în zonă și va fi pusă în funcțiune în vara anului viitor. Hidrocentrala va deservi stația de tratare a apei potabile pentru Capitală, dar și pentru satele din jur.
Exclusiv Sebastian Burduja, anunț IMPORTANT despre riscurile unor defecțiuni și căderi masive de tensiune în sistemul energectic Ministrul Energiei, Sebastain Burduja, a venit cu precizări despre situația din sistemul energetic, după ce în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern avertiza că „există un risc real ca sistemul energetic național să devină suprasolicitat", cu posibilitatea producerii unor "defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă”. Burduja a precizat că în acest moment nu este vorba de niciun risc iminent și că, în condițiile respectării unui program de investiții, astfel de problemele vor putea fi evitate, pe viitor.
Parlamentul prelungește plafonarea prețurilor la energie și gaze până pe 31 martie 2025 Parlamentul României a aprobat miercuri, prin votul Camerei Deputaților, extinderea mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până în primăvara anului 2025.
Rata anuală a inflaţiei a explodat în noiembrie, iar previziunile pentru decembrie sunt pesimiste - INS Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna octombrie 2024, comparativ cu luna octombrie 2023, rata anuală a inflaţiei a fost 4,7%.
România atinge un record istoric de bugetari. Peste 30 de mii de angajări într-o lună România atinge un record istoric de bugetari, cu peste 33.000 de angajări în doar o lună. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Educație, cu aproape 30.000 de posturi noi. Administrația centrală adună acum peste 833.000 de angajați, majoritatea plătiți în întregime din bugetul de stat.
Un gigant al comerțului online scoate la concurs sute de locuri de MUNCĂ în România, chiar lângă București O companie asociată gigantului comerțului online AliBaba face angajări în România. Este vorba de nu mai puțin de 250 de posturi într-un nou punct de lucru deschis la câțiva kilometri de București.
ANAF intră în forță peste cei care închiriază locuințe. Ce document va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2025? Din 2025 intră în vigoare noi reguli pentru cei care închiriază imobile, după o serie de modificări în Codul Fiscal. Toate contractele vor trebui declarate la ANAF însoțite de o cerere, care va trebui depusă de contribuabili, dar documentul este încă în faza de proiect.
Una dintre cele mai mari bănci din România, vizată de o escrocherie colosală. DNSC, avertisment pentru populație: fraude URIAȘE Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia în legătură cu mesajele prin care se cere actualizarea datelor de cont şi semnalează mai multe tentative de fraudă care folosesc identitatea ING România.
Guvern: Există riscul unor pene de curent „pe scară largă” în România. Sfaturi pentru populație România se confruntă cu riscuri crescute legate de siguranţa aprovizionării cu energie electrică, în condiţiile în care importurile ating cote alarmante, se arată în nota de fundamentare a unei hotărâri de Guvern.
România, pe lista scurtă a statelor care au primit aprobarea UE pentru 7 ani de ajustare fiscală România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru. Anunțul a fost făcut de ministru de Finanțe, Marcel Boloș.
Focar de PESTĂ PORCINĂ, în prag de sărbători, în vestul României. Au fost impuse restricții pentru circulația animalelor Un focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o localitate din judeţul Satu Mare. Autoritățile au impus restricţii de circulaţie a animalelor inclusiv în localităţi din judeţele Maramureş şi Sălaj.
Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024. Dezechilibruri în creștere între exporturi și importuri După un an 2023 care a întrerupt tendința crescătoare a deficitului comercial, primele zece luni ale anului în curs prezintă un dezechilibru între exporturi și importuri puternic în creștere.
ANAF investighează aspectele fiscale ale promovării candidatului Călin Georgescu. Persoane fizice și juridice, vizate de anchetă ANAF desfășoară activități de control privind activitatea unor persoane fizice și juridice "în legătură cu aspectele fiscale privind promovarea" candidatului Călin Georgescu. Verificările sunt derulate de către inspectorii direcției Antifraudă.
Cadouri de Crăciun pentru angajați de 300 de lei: în ce condiții se acordă În perioada Crăciunului, companiile pot acorda angajaților bonusuri. Codul fiscal prevede o sumă de 300 de lei care poate fi oferită atât în bani, cât și în natură ori tichete cadou.
PROGRAMELE ECONOMICE de care partidele țin cu dinții. Ce se va întâmpla cu taxele în 2025: negocieri dure pe economia țării Partidele pun pe masă programele de guvernare și prioritățile pentru următorii ani. În timp ce specialiștii avertizează că va fi nevoie de taxe pentru a aduce bani la buget, formațiunile trebuie să stabilească strategia din punct de vedere economic. Cei de la USR se opun majorărilor de taxe și vor reducerea cheltuielilor statului și reformă administrativă. Și PNL spune că linia roșie este cota unică de impozitare ce trebuie să rămână 10%. Totul în timp ce, planul fiscal indică măsuri dure, iar taxele ar putea fi actualizate.
Ministerul Energiei dă start reabilitării microhidrocentralei de la SE Turceni Ministerul Energiei semnează un contract important pentru finanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la SE Turceni, implementat de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, a anunţat luni ministerul.
Ministerul Energiei, după atacul cibernetic la Grupul Electrica: Din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware. Ce MĂSURI s-au luat Ministerul Energiei precizează, luni, în urma atacului cibernetic asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER) că a fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului. Din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware. Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase iar back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă, au transmis reprezentanții ministerului.
Grupul Electrica, supus unui ATAC CIBERNETIC. Recomandarea reprezentanților companiei către consumatori Grupul Electrica a anunţat, luni, că este supus unui atac cibernetic, menționând că echipele de specialişti ale companiei colaborează cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului. Nu sunt afectate sistemele critice ale grupului. De asemenea, compania le recomandă consumatorilor să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să nu furnizeze date personale prin canale nesecurizate.
Bursa începe să se pună pe picioare. BVB a deschis pe verde şedinţa de luni Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 13,18 milioane de lei (2,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Vești bune pentru SENIORI! Pensiile din România vor crește de două ori în 2025: detalii despre noua formulă de calcul Începând cu 2025, pensionarii din România vor beneficia de două majorări succesive ale pensiilor, conform noii legislații adoptate în septembrie. Prima creștere este programată pentru 1 ianuarie, iar a doua va avea loc la finalul lunii martie, aducând modificări semnificative pentru aproximativ 2,5 milioane de pensionari.
Cotație EURO a sărit în aer la casele de schimb, pe fondul crizei politice. Cu cât se vinde moneda unică europeană? Piața valutară a reacționat rapid la criza politică ce se prelungește, prin decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. Dacă vineri, în ziua anunțului CCR, euro era de negăsit la casele de schimb valutar, sămbătă cele mai mici cotații erau de peste 5 lei, cu mai bine de 20 de bani peste cotațiile BNR.
Vești bune în România! Primele de Crăciun 2024: Cine poate primi bonusuri de până la 3.000 de lei și cine beneficiază de al 13-lea salariu Sărbătorile de iarnă aduc vești bune pentru unii angajați din România, în ciuda contextului economic dificil. Primele de Crăciun, alături de alte beneficii financiare, continuă să fie o practică frecventă în multe sectoare, iar în unele cazuri, angajații pot primi al 13-lea salariu sau alte forme de recompensă.
Gazele înregistrează din ce în ce mai multe scumpiri. Industria europeană este pe cale să piardă și mai mult din competitivitate Industria europeană este pe cale să piardă și mai mult din competitivitate, deoarece prețurile ridicate la energie electrică, creșterea prețurilor la gazele naturale și îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze în această iarnă sporesc incertitudinea cu privire la activitatea industrială pe fondul creșterii costurilor, scrie un site internațional de specialitate.
Au ajuns primele decizii de pensionare depuse după 1 septembrie. Când se face plata drepturilor restante? Casa Națională de Pensii a anunțat că primele decizii de pensionare pentru cererile depuse începând cu 1 septembrie 2024 au fost emise. Plățile aferente acestor drepturi vor fi efectuate în luna decembrie 2024, conform regulamentului în vigoare.