Serviciile de plată, obligate să raporteze la ANAF banii trimiși în țară sau din țară. Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aduce modificări la Codul fiscal şi care prevede, printre altele, instituirea unor obligaţii pentru prestatorii de servicii de plată, precum şi posibilitatea de ajustare a bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de preţ acordate ulterior livrării de bunuri sau prestări de servicii.
Sondaj EUROCHAMBRES: Tensiunile geopolitice rămân principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024 Global Economic Survey 2024 (GES2024), sondaj realizat de către Asociația Camerelor de Comerț Europene (EUROCHAMBRES), la care a contribuit inclusiv Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), identifică, pentru anul în curs, principalele cauze de îngrijorare pentru comunitatea internațională de afaceri ca fiind: tensiunile geopolitice, întreruperea lanțurilor de aprovizionare, accesul la materii prime și securitatea energetică.
Klaus Iohannis, decizie importantă în privința programului "Anghel Saligny". Președintele a semnat decretul Klaus Iohannis a semnat suplimentarea limitei programului "Anghel Saligny".
Grecia a introdus o nouă taxă pentru turiști. Cât vor plăti românii pentru fiecare zi petrecută în paradisul albastru Cea mai populară destinație turistică din România are taxe doar în sezon, de la martie până în octombrie.
Vești proaste pentru români: a crescut șomajul în țara noastră. 22% dintre tinerii de până în 24 de ani nu au un loc de muncă Rata şomajului în luna ianuarie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,7%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna decembrie 2023, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Florin Călinescu: Pensia este cel mai mare jaf al statului. Nici Ceaușescu nu a avut curaj să se atingă de ea Românii au fost jefuiți de stat cu ajutorul pensiilor, susține Florin Călinescu. Acesta a spus, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, că pensiile nu trebuie să fie impozitate pentru că autoritățile au oprit deja impozitele pe salariu în timpul muncii.
Câți români contribuie pentru o pensie privată și în ce au fost investiți banii lor în anul 2023 Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere cu 28% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
O parte din pensionari vor fi nevoiți să dea înapoi ajutorul social primit de la stat. Anunțul șoc, manevra Casei de Pensii care lasă românii fără bani Anunț îngrijorător pentru pensionarii din România care au primit ajutor financiar de la stat.
Medicamentele se scumpesc din nou. Cât vor ajunge să plătească românii pentru sănătatea lor Un nou val de scumpiri! De data aceasta este vorba despre medicamente. Potrivit unui proiect, Ministerul Sănătății ia în calcul să majoreze prețurile maxime a peste 800 de medicamente cu 2%. Este vorba despre cele care au un preț la producător mai mare de 1.500 de lei pentru că există riscul să dispară de pe piață din cauza taxei de 1% pe cifra de afaceri. Pe de altă parte, din farmacii lipsesc în continuare zeci dr tipuri de medicamente. Unii distribuitori preferă să le vândă în alte țări pentru un preț mai bun.
Banca Mondială spune ca România are prea mulți angajați la stat. Avertisment dur al experților internațional Avertisment dur de la Banca Mondială! Experții internaționali atrag atenția că, deși companiile de stat fac tot mai multe angajări și plătesc salarii uriașe, sunt în continuare neproductive.
Ministerul Finanţelor: Fitch reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă Ministerul Finanţelor anunţă, sâmbătă, că Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 1 martie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.
Anunț decisiv despre economia României. A fost confirmat ratingul de țară: care sunt perspectivele Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă.
Dacia va avea un nou model cu propulsie exclusiv electrică în ofertă. Când apare și cât costă Dacia Sandero va avea o versiune electrică, a doua în oferta constructorului român după modelul Spring.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor financiar pentru agricultorii din România Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 164 de milioane de euro, bani pentru sprijinirea domeniului producției primare de produse agricole.
Profesorul de economie Cristian Năsulea: Cota progresivă ar descuraja oamenii să câștige pe cartea de muncă Declarațiile lui Năsulea vin în contextul în care social-democrații au vorbit în mai multe rânduri în ultimele luni despre posibilitatea de a avea, în viitor, impozit progresiv. Liberalii se opun însă, susținând cota unică.
Modificări majore. ANAF anunță un nou sistem de monitorizare online a suspecților de evaziune ANAF anunță că va deveni operațional sistemul e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală.
Statul pregătește un nou pachet de ajutoare. Bugetul sare de 10 milioane de euro. Anunțul ministrului Boloș Marcel Boloș anunță lansarea unei noi scheme de ajutor de stat, valoarea totală a acesteia fiind de peste 10 milioane de euro.
Economia dă semne de redresare: inflația din zona euro a scăzut în luna februarie Inflaţia în zona euro s-a atenuat în februarie, pe fondul reducerii preţurilor la energie, în contextul dezbaterilor legate de momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să înceapă reducerea dobânzilor, transmit AP şi Bloomberg.
Discrepanțe uriașe între salariile din diferite zone ale țării. Doar trei județe depășesc salariul mediu net de 5.000 de lei Vin noi date despre traiul românilor. În timp ce puterea de cumpărare continuă să scadă alarmant, statistica arată discrepanțele uriașe dintre salariile încasate în țara noastră. Potrivit statisticilor, salariul net depășește pragul de 5.000 de lei în trei județe și în Capitală. În celelalte zone, insa, media abia trece de 3.000 de lei. Totul în condițiille în care 1,8 milioane de români sunt platiti cu salariul minim, iar datele recente arată că față de acum 3 ani, coșul minim e mai scump cu 40%. Pe de altă parte, România trebuie să implementeze salariul minim european până la jumătatea lunii noiembrie.
Marius Budăi: Avem un număr record de 5,75 milioane de salariaţi. Ce spune fostul ministru al Muncii despre salariul mediu net România a ajuns la un număr record de 5,75 milioane de salariaţi, a anunţat social-democratul Marius Budăi, fost ministru al Muncii. Fostul ministru susține că susţine că salariul mediu net a depăşit 1.000 de euro
De ce nu se înghesuie nimeni să închirieze plajele din Mamaia. Sumele astronomice pe care le cer cei de la Apele Române Regia Apele Române scoate, din nou, la licitație de închiriere porțiuni de plajă din stațiunea Mamaia, dar și din Constanța și alte zone din sudul litoralului.
Enel, amendă uriașă din cauza gestionării greșite a datelor clienților Autoritatea italiană pentru protecţia datelor a amendat joi o unitate a celei mai mari companii de utilităţi din ţară, Enel, cu peste 79 de milioane de euro, acuzând-o că gestionează greşit datele personale ale clienţilor, pentru telemarketing, transmite Reuters.
Ministerul Finanțelor testează impozitarea progresivă încă din 2023. Când ar putea fi introdusă? Ministerul de Finanțe testează încă de anul trecut efectele unei eventuale treceri a sistemului fiscal din România la impozitarea progresivă.
De ce refuză Nicușor Dan fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Sebastian Burduja: „Nu este un moft, ci o necesitate!” Ministrul Energiei îl acuză pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, că tergiversează fuziunea dintre Electrocentrale București - ELCEN și Termoenergetica, fostul RADET. Sebastian Burduja susține că edilul-șef refuză accesul la apă caldă pentru aproape 1,5 milioane de locuitori ai Bucureștiului.
Radu Burnete, confederația patronatelor: „E bine că se îngheață discuțiile pe fiscalitate” Radu Burnete, președintele Confederației patronale Concordia, consideră că, cel puțin pe moment, nicio creștere de taxe nu folosește, nici economiei și nici bugetului.
Salarii mici, scumpiri uriașe: Prețuri cu 30% mai mari în România decât în Vest! Prețurile din România bat noi recorduri. În condițiile în care salariile la noi sunt și de 3 ori mai mici, românii cumpără produse de bază la prețuri egale sau mult mai mari decât germanii sau englezii.
Controverse uriașe la normele de aplicare a Legii pensiilor. Daniel Baciu: 1,6 milioane de seniori NU vor primi a doua majorare din toamnă Controverse uriașe după adoptarea normelor de aplicare a Legii pensiilor în ședința de Guvern! Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a declarat în premieră națională la Realitatea PLUS că doar 70% dintre pensionari vor primi bani în plus la recalcularea din luna septembrie, iar în jur de 1,6 milioane de senior nu vor primi nicio majorare. Baciu susține că prin noua lege a pensiilor se vor rezolva o bună parte dintre inechități, iar cei care vor lucra mai mulți ani după stagiul maxim de cotizare vor avea beneficii în plus. Consiliul Economic și Social a taxat dur normele de aplicare a legii. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor spun că trebuie eliminat din lege articolul care spune că vârsta de pensionare poate crește în funcție de speranța medie de viață.
Guvernul vrea să modifice sistemul de plafonare pentru consumul de electricitate și gaze. Ce se întâmplă cu tarifele după 1 aprilie? Legislația de plafonare a prețurilor energiei electrice și gazelor ar urma să fie modificată substanțial, chiar de la 1 aprilie. Guvernul are în lucru un proiect de ordonanță de urgență, care încă nu este public și mai poate apărea modificări. În actuala formă, ordonanța ar prelungi perioada de plafonare a prețurilor cu încă un an.
Ce indemnizații SE MAJOREAZĂ de la 1 martie? Câți români vor primi mai mulți bani Veste bună pentru mai mult categorii de populație care beneficiază de diverse ajutoare de stat. De la 1 martie, valoarea acestora va fi majorată, prin ajustare în funcție de rata anuală a inflației.
Bitcoin se apropie de un nou record ISTORIC. Cea mai cunoscută monedă virtuală a trecut de pragul de 60.000 de euro Bitcoin a depăşit miercuri pragul de 60.000 de dolari, apropiindu-se de recordul său absolut, într-o redresare în urma aprobării unui nou tip de plasament, relatează AFP.