IMM INVEST PLUS: 20 de bănci s-au înscris în program pentru a acorda credite garantate de stat în valoare de 12 miliarde lei Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS, pentru a acorda credite garantate de stat în valoare de 12 miliarde lei. Acesta reprezintă cel mai mare plafon de garantare alocat din surse guvernamentale pe care îl derulează Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.
CONTROALE la farmaciile și distribuitorii de medicamente din România - Consiliul Concurenței, anchetă despre anticoagulante Controale de amploare la rețelele de farmacii și distribuitorii de medicamente din toată țara. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Concurenței - Bogdan Chirițoiu pentru a investiga lipsa anumitor medicamente din farmacii. În plus, mai multe investigații sunt în curs pentru comercializarea anticoagulantelor și ecografe.
CRIZA energetică din Europa. Liderii UE vor să ceară Bruxelles-ului plafonarea preţurilor Deși este o măsură care va afecta afacerile companiilor din domeniul energetic, plafonarea prețurilor la gaze este cerută, la unison, de către toți liderii din Uniunea Europeană.
Virgil Popescu: "Manipularea gazului rusesc a început în a doua parte a anului trecut". MESAJUL transmis românilor în prag de iarnă Ministrul Energiei Virgil Popescu susține că încă din a doua parte a anului trecut s-a început o manipulare a gazului rusesc, ceea ce a dus la explozia prețurilor gazelor naturale pe piața europeană.
România și-a făcut rezerva de gaze naturale, dar la prețuri URIAȘE România și-a asigurat rezerva de gaze naturale pentru iarnă, dat la cele mai mari preţuri din istorie, iar acest lucru se va vedea în facturi, arată o analiză Ziarul Financiar. Practic, este vorba de o creștere de aproape 10 ori, față de anul trecut, a prețului la care s-a făcut alimentarea.
Ratele românilor explodează din nou! IRCC a crescut la 4.06%, de la 2.65% - Indicele va atinge pragul de 8 procente Ratele românilor explodează din nou! De această dată sunt vizați cei care au credite calculate în IRCC, asta după ce indicele s-a dublat.
Ciucă, după întâlnirea cu președintele bulgar: Sporirea capacității de transport gaze este în beneficiul tuturor țărilor din regiune Premierul Nicolae Ciucă anunţă că a discutat, la Sofia, cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, despre demersurile care pot fi făcute de către societăţile naţionale de transport gaze ale celor două ţări pentru creşterea capacităţii de tranzit al gazelor. „Sporirea capacităţii de transport gaze nu este doar în beneficiile ţărilor noastre, ci este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune şi de asemenea asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a declarat Ciucă.
Explozii Nord Stream: Poliţia germană îşi mobilizează pe mare ''toate forţele disponibile''. Anunțul ministrului Nancy Faeser Poliţia germană patrulează în Marea Nordului şi Marea Baltică cu "toate forţele disponibile" după exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream provenind din Rusia, potrivit anunțului făcut, vineri, de ministrul german de interne, Nancy Faeser.
Blue Air nu va relua zborurile pe 10 octombrie, așa cum a promis. Compania n-a oferit altă dată Compania Blue Air nu va relua zborurile de pe 10 octombrie, așa cum anunțase anterior. Într-un comunicat, compania a precizat că va reveni cu noi informații.
Aeroportul Otopeni: zboruri anulate și întârzieri - cea mai afectată companie aeriană Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a transmis joi, 29 septembrie, că peste 230 de zboruri de pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Bucureşti au avut întârzieri mai mari de 60 de minute, în intervalul 22 – 28 septembrie, în timp ce 21 de zboruri au fost anulate.
Exclusiv Adrian Vasilescu, BNR: „Nu suntem în fața unei noutăți. Am avut inflație și de 300% în anii '90” Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu spune că românii sunt obișnuiți cu perioade economice dure și crize economice mult mai mari decât actuala creștere a inflației. Adrian Vasilescu dă ca exemplu anii ’90, atunci când România a înregistrat valori record ale inflației, care au ajuns până la 300%.
Vin vremuri grele. Europa, sub semnul stagflației și recesiunii. Ce soluții au economiștii la îndemână Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei sau al unei perioade de creştere redusă şi inflaţie ridicată, transmite Reuters. Economistul a susţinut că pare tot mai probabilă o recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetineşte semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat în primul semestru din 2022.
Plafonarea prețurilor la gaze, arma cu 2 tăișuri. Comisia Europeană: „Există riscuri” Deși multe state europene iau în calcul introducerea unei plafonări a tarifelor la gazele naturale, Comisia Europeană consideră că această măsură implică și riscuri.
Mihai Daraban: „Lemnul românesc n-ar trebui să părăsească țara decât sub formă de produse de mobilier” Camera de Comerț și Industrie a României și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn au organizat miercuri, 28 septembrie, conferința „SMART GREEN INDUSTRY: Potențial verde pentru o industrie a viitorului". Evenimentul a adus în prim plan realizările unei industrii vitale pentru România și, totodată, a identificat, împreună cu factorii de decizie instituționali, modalitățile cele mai propice pentru a transforma potențialul verde al pădurilor României în instrumente pentru o dezvoltare economică durabilă.
Investiție de 50 de milioane de euro în județul Dâmbovița, blocată de vaci Vacile blochează investițiile în România. Deși o primărie din județul Dâmbovița are fonduri suficiente pentru a face un parc fotovoltaic, localnicii se împotrivesc pe motiv că vacile din localitate nu ar mai avea unde să pască.
Perspective sumbre pentru moneda națională în lupta cu euro. Va depăși 5 lei la cursul oficial BNR Perspective sumbre pentru evoluția cursului de schimb valutar. Euro va depăși bariera psiholigică de 5 lei la cursul oficial al BNR, consideră analiștii financiari.
Adrian Câciu: Guvernul nu ar fi început programul de vouchere de vacanță dacă ar fi văzut HORECA drept Cenuşăreasa care nu are nevoie de sprijin Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, susține că HORECA nu este percepută de Guvern ca o „cenușăreasă” și că de aceea a și inițiat programul voucherelor de vacanță, pentru a ajuta acest sector.
Inventatorul Iuliean Horneț solicită CES respingerea ordonanței privind regimul deșeurilor și introducerea biomasei în categoria combustibililor Inventatorul Iuliean Horneț solicită membrilor CES, Consiliul Economic și Social, într-o scrisoare deschisă, să respingă OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și să introducă biomasa în categoria combustibililor.
Curs valutar BNR, 27 septembrie. Creștere ISTORICĂ pentru dolarul american - Leul, în scădere Dolarul american a înregistrat o nouă creștere istorică. Moneda americană a ajuns marţi la 5,1379 de la 5,1135, valoare înregistrată luni. Moneda naţională a scăzut în raport cu dolarul și cu euro.
România ar fi de acord cu plafonarea prețului la gaze. SCRISOAREA care urmează să fie trimisă Comisei Europene - presa elenă Autoritățile din România par a fi și ele de acord cu plafonarea prețului la gazele naturale, măsură intens susținută de țări precum Grecia Italia, Belgia și Polonia. Acestea din urmă promovează chiar o scrisoare pe tema plafonării prețurilor la gaze, care urmează să fie trimisă Comisiei Europene, în perspectiva Consiliului Miniștrilor Energiei din UE ce va avea loc la finalul acestei săptămâni, respectiv pe 30 septembrie.
Scurgeri de gaze din conductele de gaze Nord Stream1 și 2 - Ambele conducte rusești au fost oprite Autoritățile din Suedia și Danemarca confirmă două breșe și scurgeri de gaze din conducta Nord Stream 1 și încă una în Nord Stream 2. Ambele conducte rusești sunt oprite.
Pericolul uriaș și mai puțin cunoscut cauzat de creșterea masivă a dolarului - Ar putea provoca o criză financiară sau economică Aprecierea recentă a dolarului american creează ”o situaţie nesustenabilă” pentru activele mai riscante, care s-ar putea solda cu o criză financiară sau economică, au avertizat luni analişti ai băncii Morgan Stanley, într-o notă adresată clienţilor, transmite Reuters.
Mai multe state europene cer Comisiei Europene un plan de plafonare a prețului gazelor rusești Un grup de state al UE cer Comisiei Europene să producă în această săptămână un plan de plafonare a preţului gazelor ruseşti la nivelul Uniunii, potrivit unui proiect de scrisoare văzut de Reuters.
Vești bune pentru România: FMI a revizuit prognoza de creștere economică: "O confirmare a abordării corecte pe care o are Guvernul" Fondul Monetar Internaţional a revizuit pozitiv prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%, a anunţat luni Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.
Dolarul, creștere RECORD: 5,1279 lei pe piața interbancară - Euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani Dolarul are o creștere istorică, luni, pe piața interbancară. 5,1279 lei este valoarea monedei americane.
Scumpiri de coșmar - Pâinea costă triplu și este în topul majorărilor de prețuri din această perioadă Scumpirile au luat-o razna. Pâinea este în topul majorărilor de prețuri din această perioadă. Potrivit Eurostat, o pâine a ajuns să coste în România cu 25 la sută mai mult față de anul trecut. Pe lângă materia primă și energie, brutarii s-au trezit că mai au o cheltuială în plus: folia de ambalare.
Șeful ANAF, amenințat cu moartea după valul de controale - Acuzații fără precedent făcute de Lucian Heiuș Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a primit amenințări cu moartea, în urma numeroaselor controale demarate de instituție. De altfel, în primele 8 luni ale acestui an, încasările ANAF au crescut cu peste 20%.
Directorul ANPC: „60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN”. Ce recomandări are Paul Anghel Oficialul explică unele dintre diferenţele esenţiale dintre bănci şi IFN-uri şi face o serie de recomandări pentru clienţi, astfel încât să semneze orice contract în deplină cunoştinţă.
Exclusiv Românii mănâncă tot mai prost și mai puțin. Legumele și fructele scumpe se strică pe tarabe Situație incredibilă în piețele din țară. Legumele și fructele sunt pur și simplu aruncate la gunoi. Și asta, din cauza prețurilor tot mai mari. Românii nu-și mai permit să facă zacuscă sau murături pentru toamnă. Cât despre produsele bio, nici nu poate fi vorba. Cândva la mare căutare, acum se strică pe tarabe. Mai mult, de săptămâna viitoare dulceața, dar și pasta de tomate se vor scumpi cu până la 50%.
Schimbare crucială în energie. Cum vor fi calculate facturile Se modifică din nou Ordonanța de urgență pentru energie! Facturile vor fi calculate în funcție de consumul curent. Potrivit unor surse, decizia a fost luată deja în cadrul Coaliției de guvernare. În plus, din cauza unei alte modificări recente, magazinele își vor scurta programul ca să facă economie de energie.