La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a propus un pachet de măsuri de urgenţă pentru a combate creşterea preţurilor energiei, dar a evitat plafonarea preţului gazelor, o idee care a divizat cele 27 de state membre ale blocului.
Ţările în favoarea unei astfel de plafonări plănuiesc să intensifice presiunea asupra Bruxelles-ului, printr-o scrisoare prin care cer Comisiei Europene să facă propuneri privind un plafon al preţului gazelor, pentru a fi discutate vineri, la o reuniune a miniştrilor UE ai Energiei, urmate de o propunere legislativă cât mai curând posibil.
"Recunoaştem eforturile depuse de Comisie şi măsurile pe care le-a propus pentru a face faţă crizei. Dar încă nu abordăm cea mai gravă problemă dintre toate: preţul cu ridicata al gazelor naturale", se arată într-un proiect al scrisorii, văzut de Reuters.
Oficiali ai UE au declarat că aproximativ 10 ţări iau în considerare semnarea scrisorii, printre care Belgia, Italia, Polonia, Malta şi Grecia.
Adresat comisarului UE pentru Energie, Kadri Simson, proiectul de scrisoare solicită o limitare a preţurilor pentru toate tranzacţiile angro de gaze.
Diplomaţii discutau luni despre scrisoare, iar conţinutul acesteia s-ar putea schimba în continuare.
Proiectul spune că limitarea preţurilor gazelor ar ajuta ţările să controleze ”presiunile inflaţioniste insuportabile” care afectează gospodăriile şi întreprinderile şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.
Alte state se opun limitării preţurilor gazelor, ridicând îndoieli cu privire la faptul că vreo propunere a UE va câştiga suficient sprijin.
Germania, Ţările de Jos şi Danemarca spun că limitarea preţurilor ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării, subminând capacitatea UE de a atrage livrări de gaze în această iarnă.
Rusia a redus livrările de gaze către Europa, de când Occidentul a impus sancţiuni împotriva Moscovei, care a invadat Ucraina, lăsând ţările să caute surse de aprovizionare alternative.
Până în prezent, Comisia Europeană a propus măsuri de urgenţă ale UE, inclusiv taxe excepţionale pe profit pentru firmele energetice şi reduceri ale consumului de energie electrică.
Ţările UE negociază aceste propuneri şi urmăresc să le aprobe atunci când miniştrii Energiei din UE se vor reuni vineri. Între timp, sunt în lucru şi alte propuneri ale UE - inclusiv sprijin cu lichidităţi pentru firmele energetice şi măsuri suplimentare pentru scăderea preţurilor gazelor.
Comisia Europeanp ar urma să publice săptămâna aceasta o actualizare cu privire la noile măsuri pe care le explorează, dar oficialii UE au declarat luni că acest lucru este acum aşteptat la începutul lunii octombrie.