După mai multe săptămâni de când aeroporturile au devenit furnicare, Autoritatea Națională pentru protecția consumatorului a început un control la mai multe companii aeriene.
Un tânăr a venit cu mașina din Craiova până la Otopeni pentru a decola spre Madrid. Însă zborul i-a fost anulat și a primit un alt bilet. Însă acesta are plecarea de pe aeroportul din Craiova. Așadar trebuie să se întoarcă de unde a venit.
„Aveam biletul de câteva luni, de 4 luni era cumpărat. Am stat în aeroport ore în șir după care, cu jumătate de oră înainte de plecare am observat anularea zborului. Nu nu s-a oferit nicio explicație, ci doar faptul că o să ne ofere cazare o noapte”.
O altă călătoare povestește că urma să aibă încă un zbor de legătură după decolarea de pe Otopeni, astfel că îl va pierde și pe acela.
„Mâine trebuia să ajung la muncă, în Spania, o soluție cu altă companie să ajungem avem? La solutia care mi-au dat-o, or peste 4 zile, or mâine să ajung în Barcelona și de acolo e problema mea cum ajung în Madrid”.
Oamenii primesc puține explicații, iar cea mai des întâlnită este aceea a lipsei de personal. Însă nu le este deloc de ajutor atunci când ajung să doarmă pe jos, în aeroport.
„Problemele cu care ne confruntăm sunt legate în principal de problemele operaționale existente și pe alte aeroporturi. Aeronavele nu au zburat la timp, nu au plecat la timp, au zburat cu întârziere, suprapunându-se cu aeronavele care veneau planificat, generând aglomerații foarte mari”, a declarat George Dorobanțu, director general la Compania Națională Aeroporturi București.
Situația este similară pe mai multe aeroporturi europene. Companiile aeriene se confruntă cu lipsa de personal, iar gestionarea fluxurilor de pasageri este îngreunată, în condițiile în care cererea pentru călătorii a crescut în ultimul timp. Austria a anulat luna trecută 900 de zboruri, iar la Bruxelles, protestele angajaților din industrie au creat haos în aeroport.