Multe persoane consumă zahăr brun, considerându-l o varianta mult mai sănătoasă decât cel alb. Ei, bine, lucrurile nu stau chiar așa. Chiar dacă e brun, zahărul este tot zahăr.
În schimb, pe piață există numeroase alternative istețe, accesibile și chiar mult mai gustoase decât zahărul tos. Încearcă-le și te vei convinge!
1. Siropul de agave
Cu un indice glicemic mult mai mic decât zahărul brun, siropul de agave poate deveni indulcitorul tău preferat. Are o textura asemănătoare cu mierea lichidă, însă un gust mai puțîn intens.
Mai mult, siropul din agave nu creează creșteri bruște ale glicemiei, ceea ce îl face perfect pentru persoanele care nu consumă zahăr din motive medicale.
Totuși, ține minte că acesta conține o cantitate mare de fructoza, ceea ce poate duce la o creștere în greutate, atunci când este consumat prea des.
2. Zahărul de coco
Nu numai că reprezintă un îndulcitor eficient și natural, dar zahărul de cocos conține vitamine și minerale importante.
Acesta are o textura foarte asemănătoare cu zahărul brun, așa că poate fi un produs ușor de integrat în dietă. Când îl folosești la prepararea dulciurilor, ține cont de faptul că zahărul de cocos poate fi ceva mai dulce decât cel normal.
3. Mierea
Există multe dispute pe subiectul „miere versus sirop de agave”. Unii nutriționiști spun că mierea are un conținut mai mic de fructoza, ceea ce o face mai potrivită pentru o dietă de slăbit.
În plus, dintre numeroasele alternative pentru zahăr, mierea este cea care îți aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate. Are efect antiinflamator, ține microbii la distanță și protejează inima, așa că o poți consumă în cantități moderate.
Dacă optezi pentru această varianta, alege de fiecare dată doar miere autentică, fără adaus de zahăr, și nu o încălzi la temperaturi foarte mari, pe surse directe de căldură. În caz contrar, ea își va pierde din nutrienți și va deveni toxică!
4. Pastă de curmale
Un îndulcitor venit direct din natură! Unii preferă să mănânce curmale pe post de deșert, iar alții, mai inovativi, s-au gândit să transforme delicioasele fructe într-o pastă numai bună pentru îndulcit deserturi, sosuri sau băuturi.
Poți găși pastă de curmale în comerț, la plafar, sau o poți prepară chiar tu. Nu trebuie decât să lași curmalele la înmuiat în apă fierbinte, apoi să le scurgi și să le dai prin blender. Dacă pastă este prea groasă, ajustează textura cu mai multă apă.
Ține cont de faptul că pastă de curmale este mai dulce decât aceeași cantitate de zahăr, așa că gustă preparatele în timp ce le pregătești și asigura-te că folosești cantitățile potrivite.
5. Melasa
Una dintre acele alternative pentru zahăr mai puțin populare este melasa. Ea este obținută prin rafinarea trestiei de zahăr, însă este mult mai sănătoasă că zahărul clasic.
Melasa conține potasiu, fier, seleniu, calciu, magneziu și vitamina B6, așa că o poți alege drept înlocuitor fără să îți faci griji.