Petrolierul "INDEPENDENȚA" a fost construit la Șantierul Naval Constanta, în interval de 10 ani, din 1976 până în 1977.
A fost lansat la apă pe 28 mai 1977, când sticla de șampanie lansată de către Elena Ceaușescu a atins ușor corpul navei fără a se sparge, incidentul fiind considerat un semn rău, potrivit marinarii.ro.
Abia un an mai târziu a intrat în exploatare, iar după doar câteva luni s-a produs tragedia.
În ziua de 15 noiembrie 1979, petrolierul INDEPENDENȚA se întorcea din Libia, din cel de-al 19-lea voiaj, încărcat fiind cu 95.000 tone de petrol. În strâmtoarea Bosfor, vasul uriaș s-a ciocnit cu un cargou grecesc, al căruia căpitan se aflat la primul sau voiaj si prima traversare a Bosforului.
Potrivit sursei citate, o manevră a căpitanului neexperimentat a dus la producerea catastrofei: în urma puternicei lovituri, petrolul a început să curgă în mare, iar scânteile provocate de frecarea pereților metalici ai celor 2 nave au dus la aprinderea acestuia, generând o uriașă explozie.
Suflul exploziei a fost atât de puternic, încât a spart geamurile multor clădiri aflate pe o raza de 10 km, distrugând inclusiv vitraliile Moscheii Sfânta Sofia si ale Palatului Topkapi.
sursă: marinarii.ro.
CATASTROFA A FOST MUȘAMALIZATĂ, CA SĂ NU-I "STIRCE" CONGRESUL LUI CEAUȘESCU
Cargoul grecesc s-a indepartat rapid de la locul accidentului, echipajul acestuia suferind doar rani minore, provocate de spargerea geamurilor. Grecii nu au oferit niciun ajutor navei romanesti…
Comandantul petrolierului INDEPENDENTA, Mihai Dorinel, a declansat alarma de salvare, însă niciuna dintre marile bărci de salvare n-au mai putut fi folosite, din cauza avariilor. Ca urmare, 42 din cei 45 membri ai echipajului au murit, iar trupurile a 11 dintre ei, inclusiv al comandantului) nu au mai fost gasite niciodata, indică marinarii.ro.
Accidentul a fost trecut sub tăcere de către autoritățile comuniste. Tragedia s-a petrecut în preajma celui de-al 12-lea Congres al PCR și pentru a nu umbri acest “măreț eveniment”, presa comunistă a publicat doar câteva paragrafe, în cotidianul "Scânteia". Fără a precizat numărul oamenilor de la bord, se precizează că 3 membri ai echipajului au fost recuperați din apă și că "la indicația conducerii partidului şi statului, personal a tovarășului NicolaeCeauşescu, s-a constituit o comisie specială care va acţiona la faţa locului, împreună cu autoritățile turce, pentru soluționarea problemelor reclamate".
Articolul din cotidianul "Scînteia", 16 noiembrie 1979. (sursă: Ziare Arcanum)
În mod asemănător, presa a băgat "sub preș" o altă tragedie, scufundarea navei de pasageri "Mogoșoaia".