Comitetul patrimoniului mondial, reunit la Fuzhou, în China, a luat act de această interdicţie, care va intra în vigoare într-o săptămână, mai exact pe data de 1 august, relatează Agerpres.
Autorităţile italiene au primit, practic, un răgaz până pe 1 decembrie 2022 să raporteze din nou eforturile realizate pentru conservarea ecosistemului şi patrimoniului istoric excepţional al Veneţiei.
Una dintre destinațiile de top ale lumii, riscă să DISPARĂ. Ce PERICOL o pândește
Ministrul italian al Culturii şi Patrimoniului, Dario Franceschini, a felicitat decizia comitetului.
"Atenţia lumii asupra Veneţiei trebuie să rămână puternică", a arătat oficialul, într-un comunicat de presă, făcând apel la "dezvoltarea durabilă a acestui bun unic".
De la 1 august, va fi interzisă intrarea în bazinul San Marco, pe canalele San Marco şi Giudecca a ambarcaţiunilor de peste 25.000 de tone (tonaj brut) cu o lungime de peste 180 de metri şi gabaritul aerian de 35 de metri sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf.
Ambarcaţiunile care nu îndeplinesc aceste condiţii vor fi andocate în portul Marghera, unde vor fi realizate amenajări, în timp ce navele de croazieră de dimensiuni mai mici (circa 200 de pasageri) vor putea acosta în continuare în centrul oraşului, mai arată sursa citată.