Anunțul a fost făcut de Ministrul de Interne, Lucian Bode:
“După aceste atacuri, specialiștii MAI, ai Poliției și ale altor structuri au desfășurat activități prin competența legală de contracarare a atacurilor, de protecție a site-urilor și de identificare a responsabililor.
Astfel, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din rusă în română a materialelor infracționale. A indicat și ce site-uri din România ar putea fi atacate.
Pe 2 mai, în urma cooperării internaționale, autoritățile din Marea Britanie au efectuat percheziții la reședința cetățeanului român respectiv. Ofițeri din IGPR s-au deplasat la Londra pentru acordarea de sprijin în ancheta autorităților britanice. Cetățeanul respectiv este în custodia autorităților și este audiat”, a mai spus ministrul.
"În urma activităţilor comune desfăşurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susţinut activitatea grupării infracţionale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis marţi.
Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service - au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.
De asemenea, ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency.
Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată 'KillNet', de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.
"Imediat după aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT", arată sursa citată.