"Nas înfundat foarte tare, nu mai poate să respire. Azi noapte au fost câteva episoade în care n-a respirat deloc și vin cu el să văd ce are", spune o mămică pe care am găsit-o în fața Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Grigore Alexandrescu. Cum băiețelul ei prezintă simptome specifice unei viroze, a decis să vină cu el la spital.
"Majoritatea au probleme digestive, vin cu febră, cu enteroviroze, dar și cu boli respiratorii. Unii fac pneumonii, alții au doar rinofaringite, adică răceli obișnuite", afirmă Mariana Carmen Zăpucioiu, medic pediatru la Spitalul Grigore Alexandrescu.
300 de astfel de cazuri au tratat doctorii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, într-o singură zi. Cei mai mulți copii ajung la camera de gardă, în weekend, când la cabinetul medicului de familie nu este nimeni.
Reporter: Ce a avut cea mică?
Părinte: Pneumonie are. Medicii au făcut radiografia, au făcut analizele...
Și la Institutului Național pentru Sănătatea mamei și copilului ajung zilnic peste 140 de micuți. Specialiștii pun această explozie a numărului de viroze pe seama relaxărilor din ultima vreme.
"O doare burtica, are febră și vomită. Febră 39 cu 4 (...) A început de aseară, în același timp avea și frisoane", povestește o altă mămică.
Pediatrii îi avertizează pe adulți să fie precauți, mai ales că cei mici iau virusul de pe sufrafețele sau jucăriile pe care le ating și care au mai trecut și prin mâna altor copii. Rinovirusurile reprezintă cea mai frecventă cauză a răcelilor. Cum acestea sunt localizate la nivelul gâtului și nasului se transmit foarte ușor.
"Este un fenomen, ne confruntăm practic cu cifre care sunt la fel ca înainte de pandemie, chiar mai mari pentru perioada asta", a declarat Diana Țica, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
În acest an, numărul cazurilor de viroză este de trei ori mai mare decât în 2020.