Sfântul Teodosie de la Brazi, un martir al credinței ortodoxe
Pe data de 22 septembrie, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea unui mare sfânt născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea: Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi, canonizat de Sfântul Sinod la 5 octombrie 20021. Sfântul Teodosie a fost un călugăr și un arhimandrit al Mănăstirii Brazi din județul Prahova, care a suferit moarte martirică pentru apărarea credinței ortodoxe în fața presiunilor catolice din timpul domniei lui Mihai Viteazul.
Sfântul Teodosie s-a născut în jurul anului 1630 în satul Cândești din județul Buzău, într-o familie de țărani credincioși. A intrat în viața monahală la Mănăstirea Ciolanu, unde a primit tunderea în monahism și numele de Teodosie. A fost hirotonit preot și a devenit stareț al mănăstirii. În anul 1668, a fost numit arhimandrit al Mănăstirii Brazi, unde a construit o biserică nouă cu hramul “Sfânta Treime”.
În anul 1690, domnitorul Țării Românești era Mihai Viteazul, care avea o politică de apropiere față de Imperiul Habsburgic și Biserica Catolică. Pentru a obține sprijin militar și diplomatic, el a acceptat să se convertească la catolicism, împreună cu familia sa și cu o parte din boierime. De asemenea, el a permis instalarea unui episcop catolic la București și a încurajat convertirea populației ortodoxe la catolicism.
Sfântul Teodosie a fost unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinței ortodoxe în aceste vremuri tulburi. El a refuzat să se supună presiunilor catolice și a rămas fidel Bisericii Ortodoxe. El a predicat poporului să nu se lepede de credința strămoșească și să nu accepte unirea cu Roma. El a scris și o scrisoare către domnitor, în care îl mustra pentru apostazia sa și îl îndemna să se întoarcă la ortodoxie.
Pentru aceste fapte, Sfântul Teodosie a fost arestat și dus la București, unde a fost supus unor chinuri groaznice. A fost biciuit, ars cu fier roșu, târât pe străzi și aruncat în temniță. În ciuda suferințelor, el nu și-a lepădat credința și nu a acceptat să se unească cu Biserica Catolică. În cele din urmă, el a fost decapitat pe data de 22 septembrie 1690, în fața Mănăstirii Radu Vodă.
Moștele Sfântului Teodosie au fost duse la Mănăstirea Brazi, unde au fost îngropate cu cinste. Mulți credincioși au venit să se roage la mormântul său și au primit ajutor și vindecare de la Dumnezeu. În anul 2002, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Teodosie ca mucenic al credinței ortodoxe și l-a trecut în rândul sfinților.
Sfântul Teodosie este cinstit ca ocrotitor al Mănăstirii Brazi și al județului Prahova. El este un exemplu de curaj, de credință și de dragoste pentru Biserica Ortodoxă. El ne îndeamnă să nu ne lăsăm amăgiți de erezii și de compromisuri, ci să rămânem statornici în credința adevărată. El ne spune: “Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, ci nu pot să ucidă sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul și trupul în gheenă” (Matei 10, 28).