Numărul de taxe şi contribuţii din România şi plăţile aferente continuă să rămână mare comparativ cu ţările dezvoltate, astfel că firmele ajung să aloce mai mult timp pentru administrarea fiscală a afacerii decât pentru a se ocupa de business, potrivit unei analize zf.ro.
Banca Mondială a ajuns la concluzia că România are cele mai multe plăţi fiscale din UE, pentru achitarea cărora o companie pierde anual 200 de ore. Consultanţii fiscali caracterizează relaţia contribuabilului român cu Fiscul ca fiind „o permanentă aventură", el trebuind să se înarmeze cu foarte multă răbdare când se duce la ghişeele Fiscului.
Modificările frecvente ale legislaţiei fiscale, numărul mare de taxe şi contribuţii şi plăţi aferente acestora, precum şi lipsa de transparenţă a autorităţilor în procesul de elaborare a legilor şi ordonanţelor de urgenţă în domeniul fiscal continuă să bulverseze oamenii de afaceri.
Pentru a compensa majorările de pensii şi salarii, guvernul a venit cu o creştere a fiscalităţii în acest an. Schimbările fiscale pentru 2014 vin după ce în 2013 Finanţele au venit cu două valuri de modificări de taxe.
În plus, numărul de taxe şi contribuţii şi plăţile aferente acestora continuă să fie mare. O companie din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media UE, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă, conform unui raport publicat de Banca Mondială. Mai multe aici.