Update ora 12:00 - Rezultatele pot fi consultate pe site-ul admitere.edu.ro
Cum poți afla rezultatele admiterii la liceu 2023 în fiecare județ
La fel ca și la Evaluarea Națională, rezultatele admiterii la liceu sunt anonimizate. Pe site-ul ministerului Educației, absolvenții vor găsi informații despre liceul la care au fost repartizați, precum și despre profilul și specializarea alocate. Odată cu publicarea acestor rezultate, vor fi afișate și locurile rămase neocupate pentru etapa a doua a admiterii la liceu. Pentru a-și verifica repartiția, candidații trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Națională.
Repartizarea computerizată ține cont de preferințele exprimate de elevi și părinți, precum și de media obținută la Evaluarea Națională, care are o pondere de 100% în procesul de admitere la liceu.
Elevii și părinții au fost sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni, indiferent de preferințele lor, pentru a evita riscul de a rămâne nerepartizați. "Completează cât mai multe opțiuni - calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una dintre ele!", se arată în Ghidul privind admiterea la liceu 2023.
Cum s-a calculat media de admitere la liceu
Pentru admiterea în clasa a IX-a a liceului învățământului de zi, media de admitere a fost calculată în funcție de media generală obținută la Evaluarea Națională, susținută de absolvenții clasei a VIII-a. Această medie se calculează ca o medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
În anul școlar 2023-2024, media de admitere la liceu a fost calculată exclusiv pe baza mediei la Evaluarea Națională, eliminându-se media din anii de gimnaziu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va face doar pe baza mediei obținute la examenul de Capacitate.
Absolvenții care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut Evaluarea Națională la limba și literatura maternă pot opta pentru calcularea mediei generale la Evaluarea Națională fără a lua în considerare rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest caz, părinții sau reprezentanții legali ai candidaților trebuie să completeze o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentant legal și de candidat, care trebuie să însoțească fișa de înscriere pentru repartizarea computerizată și să fie depusă la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada specificată în calendar. Candidații care optează pentru acest lucru nu pot fi repartizați computerizat în licee cu predare în limbile minorităților naționale.
Pentru liceele vocaționale, elevii trebuie să susțină probe de aptitudini, care vor fi luate în considerare în calcularea mediei de admitere la liceu. Modalitatea de calcul a mediei finale de admitere variază în funcție de profilul liceului:
1. Pentru profilul artistic, profilul sportiv și specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează după următoarea formulă: (3 APT + MA) / 4 = MFA, unde APT reprezintă nota finală la probele de aptitudini, MA este media de admitere, iar MFA este media finală de admitere.
2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA) / 2 = MFA, unde APT reprezintă nota finală la probele de aptitudini, MA este media de admitere, iar MFA este media finală de admitere.
3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde NP reprezintă nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică, MA este media de admitere, iar MFA este media finală de admitere.
Ce urmează după repartizarea computerizată
Între 20 și 25 iulie, candidații trebuie să depună dosarul la liceul la care au fost repartizați. Ministerul Educației recomandă elevilor să urmărească toate canalele de informare ale liceului în care au fost admisi pentru a fi la curent cu programul de înscrieri.
Dosarul de înscriere la liceu trebuie să cuprindă o cerere de înscriere, copii ale actului de identitate al elevului și al părinților, certificatul de naștere, adeverința cu notele și media generală