Cameron, care a făcut el însuşi 33 de scufundări la epavă, a declarat la CNN că, atunci când a auzit pentru prima dată vestea incidentului Titan, luni dimineaţă, s-a conectat cu mica sa comunitate din grupul de scufundare de mare adâncime şi a aflat în aproximativ o jumătate de oră. că submersibilul pierduse comunicarea şi sistemul de tracking, simultan.
„Singurul scenariu care mi-a putut veni în minte care ar putea explica asta a fost o implozie”, a spus el joi.
Cameron a spus că a făcut mai multe investigaţii şi a primit câteva informaţii suplimentare care păreau să confirme că submersibilul a explodat.
„I-am încurajat pe toţi să ridice un pahar în onoarea lor luni”, a spus Cameron referindu-se la cei din comunitatea din grupul de scufundare.
El a spus că în zilele următoare falsele speranţe au continuat să se manifeste, în timp ce echipele de interveţîie au căutat pasagerii dispăruţi,
„Am urmărit aceste căutări, ştiind foarte bine că este zadarnic, sperând însă că greşesc”, a declarat Cameron.
El a transmis condoleanţe familiilor pasagerilor.
Cameron, care a devenit un explorator de adâncime în anii 1990, în timp ce făcea cercetări şi realiza filmul său de succes, câştigător de Oscar, „Titanic”, şi este coproprietar al Triton Submarines, care produce submersibile pentru cercetare şi turism, a declarat pentru Reuters că, atunci când a auzit, aşa cum au spus mulţi din industrie, că OceanGate Inc face un submersibil de adâncime cu o cocă din fibră de carbon compozită şi titan, a fost sceptic.
„Mi s-a părut o idee îngrozitoare. Mi-aş fi dorit să fi vorbit, dar am presupus că cineva este mai deştept decât mine, pentru că nu am experimentat niciodată acea tehnologie, dar pur şi simplu suna rău”, a spus Cameron pentru Reuters.
Cauza imploziei Titanului nu a fost determinată, dar Cameron presupune că cei care au criticat proiectul au avut dreptate când au avertizat că o cocă din fibră de carbon şi titan ar permite delaminarea şi infilitrarea microscopică a apei, ducând la defecţiuni progresive în timp.