UPDATE 23:00 Armata rusă a reușit să avanseze în apropiere de Avdiivka, dar cu prețul unor pierderi fără precedent, scriu analiști occidentali, dar informațiile sunt confirmate, indirect, de pierderile de tehnică militară ale părților.Armata rusă a reușit să avanseze în apropiere de Avdiivka, dar cu prețul unor pierderi fără precedent, scrie The Wall Street Journal și editorialistul militar al Bild, Julian Roepke.
UPDATE 16:20 Casa Albă a recent dezvăluit informații secrete care confirmă că Grupul Wagner se implică în comerțul cu sisteme de apărare aeriană.
Aceste mișcări tactice marchează o demonstrație fără precedent de cooperare între mercenarii Wagner și actorii regionali, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la impactul pe care l-ar avea colaborarea dintre mercenarii ruşi şi Hezbollah asupra conflictului din Israel, scrie Defense Romania.
UPDATE 15:34 -"Un cadou pentru Putin", iniţiativa inedită de crowdfunding din Cehia, îşi propune să cumpere Ucrainei un elicopter. Câţi bani s-au strâns
De la lansarea sa, iniţiativa "Cadou pentru Putin" din Cehia a strâns milioane de euro. Este vorba despre un proiect de crowdfunding, care, mai nou, şi-a propus să cumpere Ucrainei un elicopter Black Hawk, pe fondul temerilor legate de pierderea entuziasmului occidental de a ajuta Kievul, relatează AFP.
De la lansarea sa, iniţiativa "Cadou pentru Putin" a strâns echivalentul a 27,5 milioane de dolari (23,1 milioane de euro) de la peste 188.000 de donatori pentru a cumpăra un tanc, un lansator de rachete, un sistem de deminare, drone şi muniţie. Donatorii străini au furnizat 8% din sumele strânse. Tradus în şase limbi, site-ul ceh vinde, de asemenea, tricouri care îl ironizează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi alte cadouri pentru a mobiliza donatorii.
Condus de fostul editor de televiziune Martin Ondracek, proiectul vizează acum strângerea de fonduri pentru achiziţionarea unui elicopter Black Hawk, în valoare estimată de 4 milioane de dolari (3,6 milioane de euro). "Vrem să spunem lumii că Ucraina are nevoie de aceste lucruri" şi "să punem presiune", a declarat Ondracek, în vârstă de 53 de ani, pentru AFP.
UPDATE 14:22 - Kremlinul a grațiat un ucigaș satanist care a acceptat să lupte în Ucraina
Kremlinul a declarat miercuri că îşi menţine politica de graţiere prezidenţială pentru deţinuţii care acceptă să lupte în Ucraina, după ce presa rusă a dezvăluit eliberarea unui bărbat ce fusese condamnat pentru omucideri sataniste şi canibale, informează AFP.
Nikolai Ogolobiak, condamnat la 20 de ani de închisoare în 2010, a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi s-a întors la el acasă la începutul lui noiembrie, potrivit portalului de ştiri 76.ru din regiunea Iaroslav unde Ogolobiak s-a stabilit şi unde au fost comise crimele lui.
Această graţiere şi cele ale altor condamnaţi, printre care unul dintre complicii la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, au declanşat o timidă dezbatere în Rusia cu privire la oportunitatea acestei politici. În orice caz, Kremlinul, întrebat cu privire la acest subiect încă o dată miercuri, nu prevede nicio schimbare.
"Problema nu este una nouă, ea a fost pusă de mai multe ori şi în prezent toată lumea se uită cu atenţie la aceste liste de persoane graţiate", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
"Însă eu repet, este vorba de condiţii (de graţiere) precise, legate de o prezenţă în prima linie, de o anumită perioadă de timp în prima linie, de o participare la grupuri de asalt, şi abia după aceasta are loc graţierea", a explicat Peskov, adăugând că nu există "nicio revizuire" a acestei politici.
UPDATE 11:34 - Ucraina a constatat că Rusia trimite mai puţini soldaţi în bătălia de la Avdiivka
Oficiali ucraineni au declarat marţi că armata rusă pare să trimită mai puţine trupe şi mai puţine echipamente în bătălia pentru oraşul Avdiivka din estul distrus al ţării, considerat o poartă de acces către capitala regiunii Doneţk, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ştupun, a declarat că au existat mai puţine atacuri terestre şi mai puţine lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraş cu o populaţie de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război, care se află sub asaltul ruşilor de mai bine de o lună. Acum au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori.
"Forţele de ocupaţie ruseşti au redus numărul de atacuri terestre şi aeriene, deşi încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale şi în vehiculele de evacuare", a declarat Ştupun pentru televiziunea naţională.
UPDATE 9:47 - Rusia anunță că a distrus mai multe drone ucrainene în apropiere de Crimeea
Rusia a anunţat miercuri că a neutralizat în Marea Neagră patru drone navale ucrainene care se îndreptau către Crimeea şi că a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate, informează Reuters şi AFP.
"Patru vedete fără echipaj ale armatei ucrainene care se îndreptau către peninsula Crimeea au fost detectate în partea de vest a Mării Negre", a scris într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că "toate ţintele detectate au fost distruse".
Într-un comunicat separat, ministerul a afirmat că tot miercuri trei drone aeriene ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ruse deasupra Crimeei şi a denunţat "un atac terorist al regimului de la Kiev".
De la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, peste 10.000 de civili au fost uciși, conform biroului ONU pentru drepturile omului. Interesant este faptul că aproximativ jumătate dintre aceste decese au avut loc departe de liniile de front, ceea ce subliniază amploarea violențelor în afara zonelor de conflict direct.
Misiunea ONU pentru drepturile omului, prezentă în Ucraina cu zeci de observatori, a raportat că numărul real al victimelor este probabil "semnificativ mai mare" decât cifrele oficiale. Acest lucru se datorează continuării eforturilor de coroborare a datelor, o sarcină dificilă în contextul unui conflict activ și în continuă schimbare.
Un exemplu notabil al acestor violențe este situația din Mariupol, înregistrată în primele luni ale invaziei. Aici, lupta intensă pentru controlul orașului a dus la un număr mare de victime civile, raportat de către locuitori. Aceste date ilustrează gravitatea conflictului și impactul profund asupra populației civile.
”Zece mii de morți în rândul civililor reprezintă o bornă sinistră pentru Ucraina. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a 21-a lună, riscă să evolueze într-un conflict prelungit, iar costul uman grav este dureros de înțeles”, a declarat Danielle Bell, care conduce misiunea de monitorizare, potrivit The Guardian.