Război în Ucraina.
UPDATE 22.00 - Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a efectuat joi o vizită în Ucraina, în semn de susţinere a Kievului în războiul împotriva Rusiei, în contextul în care candidaţii republicani la preşedinţia Statelor Unite, în 2024, au poziţii diferite cu privire la rolul Americii în acest război, relatează CNN.
UPDATE Călătoria lui Putin în Kazahstan, pusă la cale
Un program de vizite de schimb între preşedinţii rus şi kazah va fi elaborat pe canale diplomatice şi continuă contactele bilaterale la cel mai înalt nivel. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru când a comentat rapoartele de presă din Kazahstan că Vladimir Putin şi omologul său kazah Kassym-Jomart Tokayev au convenit asupra unor vizite reciproce în timpul recentului lor apel telefonic şi că vizita preşedintelui rus în Kazahstan va avea loc în toamnă. „Contactele sunt în curs de desfăşurare. De asemenea, vor continua la cel mai înalt nivel. Programul de schimb de vizite între preşedinţi va fi elaborat pe canale diplomatice”, a spus Peskov.
UPDATE ISW: posibile negocieri încă în curs între Prigojin şi Putin
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând „un grup independent de monitorizare din Belarus numit „Proiectul Hayun”, susţine că avionului fondatorului grupului Wagner ar fi părăsit aeroportul Machulishchy, din Belarus, ca să se îndrepte mai întâi spre Moscova şi imediat după aceea spre Sankt Petersburg. Prigojin a încercat iniţial să ia contact cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce coloana Wagner se îndrepta spre nord de Rostov, dar Putin a refuzat să vorbească cu el. Reţelele de socializare pro-ruse au susţinut că Prigojin s-a întors în Rusia pentru a negocia cu oficialii ruşi. ISW nu poate confirma dacă Prigojin a zburat într-adevăr în Rusia, dar este probabil să se întoarcă pentru a afla detaliile acordului intermediat de Lukaşenko.
UPDATE The Guardian: Generalul Surovikin nu a mai fost văzut în public de sâmbătă
Generalul rus Serghei Surovikin, arestat ieri, nu a mai fost văzut în public de sâmbătă trecută, ziua încercării de revoltă a grupului Wagner, consemnează The Guardian. Moscova încă nu a comentat arestarea, despre care Moscow Times a scris pentru prima dată, citând două surse ruse ale Apărării. Dar, potrivit New York Times, Surovikin, care fusese la conducerea trupelor ruse în Ucraina, era la curent cu planurile liderului lui Wagner, Evgheni Prigojin.
Zelenski a declarat că un mic grup de luptători Wagner sunt prezenţi în estul Ucrainei, dar nu reprezintă o ameninţare
"Luptătorii Wagner sunt prezenţi pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei. Ei sunt şi au fost prezenţi în regiunea Lugansk. Acesta este adevărul", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedinţii Poloniei şi Lituaniei, miercuri, la Kiev, adăugând că "mulţi dintre ei au fost eliminaţi de forţele noastre de apărare. peste 20.000".
Zelenski crede că nici mercenarii Wagner care se află pe teritoriul Belarusului nu reprezintă o ameninţare, deoarece "trupele lor nu ar fi numeroase".
Zelenski a declarat că, potrivit rapoartelor comandanţilor săi, situaţia din nordul Ucrainei "nu s-a schimbat şi este sub control, indiferent de prezenţa mercenarilor Wagner în Belarus".
Putin spune că nu a avut îndoieli în privinţa susţinerii ruşilor în timpul rebeliunii Wagner
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că "nu s-a îndoit" de sprijinul cetăţenilor ruşi în timpul rebeliunii Wagner din weekend, potrivit unui comunicat de la Kremlin.
"Nu există nicio persoană din Daghestan care să nu susţină deciziile conducerii Federaţiei Ruse, care au fost adoptate la 24 iunie anul acesta", a declarat preşedintele Daghestanului, Serghei Melikov, la o întâlnire de lucru cu Putin.
"Nu am avut nicio îndoială cu privire la reacţiile din Daghestan şi din întreaga ţară", a răspuns Putin.
Putin a vizitat miercuri regiunea Daghestan şi a fost întâmpinat de susţinători entuziasmaţi pe străzile din oraşul Derbent, potrivit unei înregistrări video postate de Kremlin.
Lituania restricţionează tranzitul de bunuri cu dublă utilizare care ar putea ajunge în Rusia şi Belarus
Guvernul Lituaniei a aprobat o interdicţie temporară privind transportul terestru de bunuri cu dublă utilizare care ar putea ajunge în Rusia sau Belarus şi ar putea fi folosite în războiul împotriva Ucrainei.
Măsura a fost iniţiată de Ministerul Economiei şi Inovării şi include 57 de tipuri de bunuri, în principal componente microelectronice şi semiconductori.
"Avem date... că aceste bunuri, care se deplasează din Europa de Vest către ţările din Asia Centrală, pot fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat ministrul Economiei şi Inovării, Aušrinė Armonaitė.
"Nu vrem să permitem ca teritoriul nostru să fie folosit în acest scop şi de aceea introducem astfel de restricţii."
Ministrul a adăugat că unele mărfuri care sunt declarate ca fiind destinate Asiei Centrale nu ajung niciodată acolo.
Vilniusul a informat Comisia Europeană cu privire la această decizie, subliniind că o soluţie la nivel european ar fi mai eficientă, deoarece ar asigura că astfel de mărfuri nu trec prin Letonia, Finlanda şi Norvegia.