UPDATE 22:00 Liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenţie, a anunțat începerea unei campanii menite să-i întoarcă pe ruși împotriva războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său oficial, transmite CNN, citat de Rador. Activiştii care lucrează pentru ONG-urie prodemocratice ale lui Navalnîi vor face sondaje telefonice, vor comunica cu rușii prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee și al "rețelelor sociale controlate de Kremlin" pentru a-i convinge să voteze împotriva războiului.
UPDATE 20:50 Soldații ruși s-ar fi infestat cu virusul holerei, după ce au băut apă infestată ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka, relatează o mișcare a tătarilor și ucrainenilor din Crimeea.
UPDATE 17.35 O fotografie făcută de o dronă ucraineană pe 28 mai și care arată o maşină suspectă parcată în partea superioară a barajului Kahovka ar oferi o dovadă suplimentară că Rusia s-a aflat în spatele distrugerii hidrocentralei. Imaginea dintribuită de Associated Press pare să arate o mașină albă al cărei plafon tăiat dezvăluie butoaie mari în interior, dintre care unul pare să aibă o mină de teren ataşată de capotă. Un cablu pleacă de la butoi spre partea fluviului controlată de forţele ruseşti. Un cablu pare să fie tras de la butoi spre malul râului ocupat de forțele ruse, relatează The Guardian.
UPDATE 15.50 NATO taie elanul Ucrainei: "Nu o invităm în alianță la summitul de la Vilnius!"
Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters, informează Agerpres.
UPDATE 12.30 - Holera afectează trupele ruse din regiunea ocupată Herson. În fiecare zi, zeci de soldați ajung la spitalele militare. Mulți dintre ei au murit deja, susține mișcarea partizană a tătarilor din Crimeea și cea a ucrainenilor.
Partizanii spun că, cel mai probabil, moartea soldaților este legată de utilizarea apei din surse deschise. Unități întregi din Herson și-au pierdut capacitatea de luptă și sunt duse în spatele frontului, pentru tratament.
Organizația Mondială a Sănătății a trimis ajutoare în zonele afectate de inundații după distrugerea barajului Nova Kahovka. Reprezentanții OMS au avertizat în mai multe rânduri că, pe lângă riscul de înec, este posibil ca în regiune să se dezvolte holera.
UPDATE 11:30 Contraofensiva ucraineană
Armata ucraineană a recucerit opt aşezări ocupate de forţele ruseşti invadatoare în sudul ţării în ultimele două săptămâni, a declarat, luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit CNN.
Într-o postare pe Telegram, Maliar a declarat că operaţiunile ofensive din direcţiile Berdiansk şi Melitopol din regiunea Zaporizhzhia au eliberat comunităţile Novodarivka, Levadne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskuchne şi Piatykhatky.
Statutul localităţii Piatykhatky fusese contestat duminică, după ce guvernul rus a negat un raport al propriului său lider instalat în sudul Ucrainei ocupate, respingând afirmaţia acestuia potrivit căreia forţele Kievului au recucerit satul.
UPDATE 10:00 Ucraina începe recolta de cereale din 2023
Fermierii din regiunea sudică ucraineană Odesa au început recolta de cereale din 2023, treierând primul orz de iarnă, au anunţat oficialii locali, citaţi de Reuters.
Ucraina este un important producător şi exportator global de cereale, dar se aşteaptă ca producţia din acest an să fie redusă din cauza invaziei Rusiei la aproximativ 45 de milioane de tone, de la 53 de milioane în 2022.
UPDATE 9:30 - Trupele Kievului au continuat contraofensiva duminică în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și avut câștiguri teritoriale mici, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului. Cu toate acestea, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede că armata ucraineană face o pauză pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operațiuni.
UPDATE 04:10 - Explozii semnalate la Odesa. Ucrainenii aveau informaţii despre o ameninţare cu rachete
O serie de explozii s-au auzit în portul de sud Odesa peste noaptea de 19 iunie. Forţele aeriene ucrainene sunt în alertă.
UPDATE 02:00 - Aproximativ 32.000 de prizonieri care au luptat pentru Wagner s-au întors în Rusia
Aproximativ 32.000 de foşti prizonieri s-au întors acasă după ce le-au expirat contractele cu grupul de mercenari ruseşti Wagner, a declarat fondatorul grupului, Evgheni Prigojin.
Prigojin a adăugat că prizonierii cărora le-au expirat contractele lui Wagner au comis 83 de infracţiuni după ce s-au întors în Rusia. El a susţinut că această rată a criminalităţii este mai mică decât la alţi foşti condamnaţi.
În ianuarie, Mykhailo Podolyak, un consilier rus, a declarat că aproape 80% dintre prizonierii recrutaţi de Wagner au fost ucişi, răniţi sau capturaţi de Ucraina.
În mai, Prigojin a spus că aproximativ 10.000 de prizonieri, sau o cincime din numărul total de prizonieri recrutaţi de Wagner, au fost ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina.
În 2022, autorităţile ruse i-au permis lui Wagner să recruteze prizonieri din închisorile ruseşti. Conform acestei proceduri, au fost graţiaţi în schimbul serviciului militar. În ianuarie, Prigojin a anunţat că gruparea de mercenari a încetat să mai recruteze prizonieri. În prezent, Ministerul Apărării recrutează deţinuţi din închisorile ruseşti în locul lui Wagner.
UPDATE 01:00 Rusia infirmă pierderea pierderea unui sat
Ministerul rus al Apărării a respins afirmaţiile conform cărora forţele ucrainene au eliberat satul Piatykhatky, regiunea Zaporojie.
Administraţia instalată de Kremlin a comentat prin intermediul Telegram că trupele ruse s-ar fi retras din sat.
Cu toate acestea, Ucraina nu a confirmat încă informaţia.
UPDATE 00:00 Oficial: Rusia loveşte Nikopol, distruge infrastructura critică
Mykola Lukashuk, şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, a declarat că armata rusă a bombardat puternic oraşul Nikopol în ultimele zile şi a avariat două infrastructuri critice.
Oraşul, unde locuiseră aproximativ 107.500 de cetăţeni înainte de invazia rusă, se află acum la doar 10 kilometri distanţă linia frontului.
„Ei aleg în mod deliberat ţinte, concentrându-şi eforturile pe exacerbarea crizei umanitare”, a completat Lukashuk.
Potrivit oficialului, printre facilităţile afectate de atacul rus s-au numărat nouă clădiri rezidenţiale, două reţele electrice şi o conductă de gaz.
Nikopolul este bombardat în mod constant de ruşi de pe malul celălalt al râului Nipru.