El a menţionat că în România se fac de mai mulţi ani demersuri pentru promovarea unei legi în domeniu, după ce, începând cu anul 2009, acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant. Rafila susține că este nevoie de o lege a vaccinării și pentru că în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.
“În momentul de faţă ea (legea vaccinari - n.r.) a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. (...) În ciuda faptului că Ministerul Sănătăţii a lansat proceduri de achiziţie publică, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccinuri, pentru că există o criză de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca să se adapteze la disponibilităţile pieţei, nu neapărat la nevoile de sănătate publică", a arătat președintele Societății Române de Microbiologie.
Rafila a vorbit şi despre responsabilitatea medicilor de familie, a medicilor pediatri, epidemiologi, dar şi a Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul naţional de sănătate.
El a vorbit și despre responsabilitatea părinţilor în cazul vaccinării propriilor copii.
"Vaccinul nu este unul perfect, nu există un vaccin perfect care să producă imunitate 100% şi, în ciuda administrării vaccinului, va rămâne un mic procent de copii care nu sunt imuni în faţa bolii. Şi atunci, dacă scădem acoperirea vaccinală sub 95% - care reprezintă ţinta OMS - este posibilă răspândirea în focare epidemice a bolii prevenibile prin vaccinare. Cred că acest lucru s-a întâmplat în cazul epidemiei de rujeolă. România înregistrează şi numeroase cazuri de rubeolă, numeroase cazuri de tuse convulsivă, cazuri de tetanos. Difteria este la graniţele României. (...) difteria, la o populaţie care nu este protejată - mai ales populaţie infantilă - este o boală care poate produce ravagii", a mai spus Rafila.
În ceea ce privește importanţa vaccinării antigripale, în contextul pandemiei de coronavirus, medicul a reiterat că începând din această toamnă "vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase", unul dintre aceste virusuri fiind SARS-CoV2, pe lângă deja cunoscutele virusuri gripale de sezon.
"Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus.
În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări", a explicat Alexandru Rafila.