Subsidiarele locale ale băncilor greceşti sunt bine capitalizate, cu o medie a ratei de solvabilitate de 17,3% (faţă de un minim de 10% impus de BNR), şi ar putea face faţă „fără probleme“ unor eventuale retrageri de lichididate, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR.
Întrebat dacă subsidiarele băncilor greceşti au portofolii de titluri de stat care să le permită să facă faţă unor eventuale retrageri masive de lichiditate, Cinteză a răspuns: „fără probleme“.
El a explicat că circa 10% din portofoliile de active la subsidiarele băncilor greceşti sunt titluri de stat. Aceasta înseamnă plasamente în titluri de stat de circa 4,5-5 mld. lei.
Totodată, având în vedere nivelul ridicat al solvabilităţii, în cazul apariţiei unor probleme BNR ar accepta să acţioneze ca şi împrumutător de ultimă instanţă, în cazul în care băncile deţinute de greci nu ar mai avea acces pe piaţa interbancară. „BNR poate să intervină la solvabilitatea asta bună“, a mai spus Cinteză.