"Este un semnal de alarmă tras de un inginer care analizează ce se va întâmplă în Agircultură. Dacă se va merge în acest ritm ca până acum, ne vom întâlni cu această criză care va fi profundă. Apa și îngrășămintele determină producția la unitatea de suprafață. Fermierii se află în situația de alege știind că fără acești factori de vegetație producția nu există.
Efectele simțite acum și anul viitor pentru că este într-o progesie geomatrică. Acum plantăm în sol cu o motorină mai scumpă, dacă nu există nici apă, ingrășămintele sunt și ele mai scumpe - ca finalitate vom avea o producție mai mică", a arătat fostul ministru al Agriculturii, într-o intervenție telefonică în emisiunea "Raport de zi", de la Realitatea PLUS.
În portofoliul anlizei zilnice a guvernanților, care au o altă agenda în prezent, ar trebui să se afle un set de măsuri menit să stopeze această situație. Altfel, atrage atenția specialistul, agricultorul român va fi afectat "profund și greu".
"Să continuăm să facem sisteme de irigații, sisteme de combatere a grindei și stimularea precipitațiilor, legea muntelui - există portofoliul acesta de obiective avute de Ministerul Agriculturii și al Guvernului, se face bugetul de stat pe agricultură - trebuie să se aibă în vedere aceste lucruri pentru că ați văzut: în PNRR nu există niciun leu pentru Agricultură, iar mâine, rețineți - astăzi avem un tren de morți în România datorită pandemiei. Să știți că la aceste boli dacă se asociază și lipsa de hrană vor fi trenuri de morți, ceea ce nu este de preferat. Această imaginea apocaliptică nu vine dintr-o analiză pur și simplu, ci dintr-un fundament științific (...). E imposibil de gândit că Europa poate fi verde cu o Românie uscată. Nu era nicio opreliște pentru România să intre cu acest obiectiv necesar pentru țară și pentru Europa. Ar putea să rămână primul furnizor de plante proteice și cerealae ale țării", a mai spus Daea.