În acest sens, directorul general de la World Health Organization, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrea să ia cât mai repede atitudine. „Lumea a început să se îmbunătățească în ceea ce privește tutunul", a scris acesta într-un articol pentru The Guardian. „Acum trebuie să facă același lucru cu noul tutun – aerul toxic pe care miliarde de oameni îl respiră în fiecare zi".
Efectele poluării asupra sănătății
Dacă în privința tutunului, experții în sănătate fac progrese în ceea ce privește poluarea lucrurile sunt într-un stadiu cât se poate de rău – nouă din zece oameni respiră aer poluat.
„În pofida dovezilor copleșitoare, este nevoie urgentă de legi politice pentru a îmbunătăți investițiile și a grăbi măsurile de reducere a poluării aerului", a subliniat Ghebreyesus.
Însă, cea mai mare problemă este că nimeni nu vine cu o soluție plauzibilă pentru a reduce poluarea. Iar lipsa aerului curat poate avea efecte negative asupra întregului organism, pornind de la tulburări ale somnului până la dezvoltarea unor tumori canceroase.
Mai rău, poluarea poate afecta inclusiv beblușii care se află încă în pântecul mamei. Aceștia pot suferi leziuni ale creierului, inimii și plămânilor din cauza aerului poluat.
Ceea ce înseamnă că șansele acestor copiilor de a avea succes la școală sau în carieră vor fi reduse, deoarece aerul poluat afectează dezvoltarea normală a creierului.
„Nimeni, bogat sau sărac, nu poate scăpa de poluarea aerului", a mai afirmat Ghebreyesus. „Un mediu curat și sănătos este cea mai importantă condiție pentru a asigura o stare bună de sănătate. Prin curățarea aerului pe care îl respirăm, putem preveni sau măcar reduce câteva din cele mai mari riscuri de sănătate".