De asemenea, oamenii de știință au descoperit că aceste fructe contribuie semnificativ la menținerea sănătății creierului. Potrivit unui studiu recent, un compus din fructele de pădure, numit pelargonidina, poate încetini îmbătrânirea, contribuie la prevenirea bolii Alzheimer și poate tine la distanta declinul cognitiv. Afla mai multe despre acest antioxidant cu efecte uimitoare asupra organismului, dar și în ce alimente se găsește.
Ce este pelargonidina?
„Pelargonidina este un compus ce aparține clasei antocianidinelor și este un tip de pigment din plante ce oferă nuanțe de oranj sau roșu”, declara pentru wellandgood.com nutriționistă Keri Gans. „Se afla într-un subgrup al flavonoidelor, care au proprietăți antioxidante”, adaugă specialista.
Antioxidanții au un rol protector în organism, ajutând la îmbunătățirea sistemului imunitar și prevenirea degradării celulare din cauza îmbătrânirii, a stresului sau factorilor de mediu. „În general, antioxidanții sunt cunoscuți pentru faptul că ne ajuta organismul să lupte împotrivă radicalilor liberi și scad stresul oxidativ care poate duce la diminuarea riscului de boli cardiace, protejează împotrivă cancerului și mențin funcția sistemului imunitar”, spune Gans.
Beneficiile pentru sănătate ale pelargonidinei Pelargonidina este benefica pentru sănătate datorita faptului că este un antioxidant și în special pentru că o antocianina. „Antocianinele sunt asociate cu prevenirea unor afecțiuni provocate de stresul oxidativ, precum bolile cardiovasculare și neurodegenerative”, spune medicul. Potrivit unei evaluări publicate în 2021 în jurnalul medical Molecules, proprietățile benefice ale antocianinelor ar putea fi legate și de capacitata lor de a regla microbiomul intestinal.
O alta evaluare a unor studii efectuate de-a lungul anilor a descoperit că fructele de pădure – care se numără printre cele mai bogate surse de pelargonidina și alti antioxidanți – „îmbunătățesc funcția vasculara prin scăderea inflamației din corp”.
Un studiu recent, realizat în anul 2022, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, a descoperit că un aport ridicat de pelargonidina contribuie la îmbătrânirea sănătoasă a organismului și în special a creierului.
Iată care sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de pelargonidina:
Căpșune
Pe lângă faptul că au un conținut ridicat de pelargonidina, căpșunele conțin și alti compuși benefici pentru sănătate. „Căpșunele sunt bogate în vitamina C, un alt antioxidant puternic cu proprietăți antiinflamatorii, care ajuta corpul să lupte împotrivă radicalilor liberi și îmbunătățesc funcția sistemului imunitar”, spune Gans.
Merișoare
Alte fructe care conțin pelargonidina și au beneficii antiinflamatoare sunt merișoarele. De asemenea, „sunt pline de alti compuși cunoscuți drept proantocianidine, care au beneficii antibacteriene”, adaugă nutriționistă.
Prune
În afara de fructele de pădure, prunele sunt alte fructe bogate în pelargonidina. „Studiile pe animale sugerează că polifonelii din prune ajuta la reducerea declinului cognitiv”, spune Gans. Daca nu ești convins să consumi mai multe prune, atunci ar trebui să știi că aceste fructe cu un conținut scăzut de zahar combat constipația și echilibrează nivelul zaharului din sânge. Nu trebuie să renunți la mâncărurile preferate pentru a slabi. Este nevoie să adaugi un singur ingredient în alimentația ta
Ridichi
Nu doar fructele, ci și unele legume conțin pelargonidina. „În afara faptului că sunt o sursa buna de antioxidanți, ridichile conțin potasiu, care ajuta la controlul tensiunii arteriale și reduc riscul de atac de cord”, spune medicul.
Fasolea roșie
Pentru a beneficia de o doza mare de pelargonidina, precum și proteine vegetale, Gans recomanda să consumi mai multa fasole roșie. „Este, de asemenea, o sursa buna de fibre, care poate ajuta la scăderea colesterolului și la echilibrarea nivelului de zahar din sânge”, explica specialista.