Râul subteran, ce atinge adâncimi de 35 de metri pe alocuri, are chiar cascade și vârtejuri, asemenea unui râu pe de uscat, relatează The Telegraph. Dacă ar fi fost găsit pe uscat, oamenii de știință estimează că ar fi al șaselea râu din lume, din punctul de vedere al cantității de apă.
Descoperirea ar putea să-i ajute pe cercetători să înțeleagă cum pot exista forme de viață în adâncurile oceanelor, departe de apele bogate în nutrienți care se găsesc lângă maluri. Explicația ar putea fi că aceste râuri poartă sedimentele și nutrienții. Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotizat pentru a studia, pentru prima dată, canalul format pe fundul mării.
Prin canal, au descoperit un râu cu apă foarte sărată, creând maluri și "mlăștini" asemenea unui râu aflat pe uscat. Râul nu a fost încă denumit și își are originea în apa sărată care curge prin Strâmtoarea Bosfor dinspre Marea Mediterană spre Marea Neagră, unde apa are o concentrație mai mică de sare.
Până în prezent, este singurul râu găsit pe fundul unei mări sau ocean. Au fost, în schimb, găsite canale asemănătoare, râurile care le-au format dispărând. Unul din cele mai mari astfel de canale se află pe lângă coasta Braziliei, unde Amazonul se varsă în Oceanul Atlantic.