„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat destul de agresiv la știrile de ieri despre creșterea prețurilor la gazele naturale ca urmare a închiderii tranzitului gazelor ucraineene, iar astăzi (miercuri - N.R.) a fost înregistrat un proiect de lege pe site-ul parlamentului ucrainean care vizează închiderea gazelor naturale și a petrolului rute de transport din Rusia în stare de război. Trebuie să le atragem atenția, cu respect, colegilor noștri ucraineni asupra faptului că există o realitate, există drepturi și obligații. În UE, statele membre decid în comun și în unanimitate cu privire la admiterea de noi membri. Cu alte cuvinte, este nevoie de votul 'DA' al fiecărui stat membru”, a scris pe Facebook ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto.
Șeful diplomației de la Budapesta a adăugat că „fiecare țară are dreptul suveran de a decide de unde și pe ce cale primește energia necesară funcționării sale”, iar "închiderea rutelor de transport a gazelor naturale sau a țițeiului este inacceptabilă și contrară așteptărilor legate de integrarea în UE”.
Și premierul slovac, considerat un politician prorus, a ameninţat că țara sa va sista furnizarea de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta opreşte tranzitul gazului rusesc.
Transportul gazelor naturale rusești prin Ucraina a încetat de la 1 ianuarie 2025, iar Europa nu mai este aprovizionată cu gaz rusesc decât prin TurkStream - prin Marea Neagră - şi prelungirea acestuia, Balkan Stream.
Comisia Europeană le-a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.