Potrivit medicului, dupa diagnosticarea unui bolnav cu COVID-19 sunt importanti cativa pasi, indiferent daca persoana este asimptomatica, usor simptomatica sau daca are simptome inca de la debutul bolii. Primul dintre acesti pasi este evaluarea, care presupune sa se stie care a fost statusul medical atunci cand a primit diagnosticul Covid.
"Daca afla ca sunt pozitivi, trebuie sa fie evaluati. Evaluarea este extrem de importanta. Ulterior, daca esti asimptomatic sau usor simptomatic, ramai la domiciliu sub monitorizare atenta. Undeva la 7,8 sau chiar 10 zile apar manifestari (mai severe, cum ar fi probleme de respiratie -n.r.). Contactul cu medicul de familie e important. Cand simptomologia se agraveaza, apar dificultati de respriratie, tb facuta o reevaluare (...)", a afirmat Radu Tincu.
El a explicat ca persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au simptome nu trebuie "neparat sa mearga la spital ca sa fie internati, ci evaluati". "Daca, din start, are manifestari pulmonare, trebuie sa stim care e statusul la momentul respectiv", a mai spus acesta.
In ceea ce priveste vaccinul antiCovid care a creat o raza de speranta, dar si o stare de confuzie in randul populatiei ca urmare a lipsa de informatii legate de posibilele reactii adverse ale acestuia, Tincu a tinut sa linisteasca populatia: "Un vaccin, ca sa fie pus pe piata, trebuie sa treaca prin reglementari stricte. Legislatia de punere pe piata a fost in permanenta imbunatatitia. Vaccinurile u le avem de ieri, de azi, ci de secole".
Medicul a mentionat insa ca nu doar profesorii sunt reticenti in privinta vaccinarii antiCovid, ci chiar si medicii. "Informarea a fost superficiala. Niciun vaccin nu e aprobat. Pentru niciunul nu s-a depus documentatia. Este o campanie superficialala", a declarat Radu Tincu.