Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC) a publicat luni un raport de referință: criza climatică cauzată de om este este „fără echivoc”, iar fereastra pentru a evita rezultatele catastrofale se închide. ”Este un cod roșu pentru umanitate", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.
Concluzii-cheie:
- Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
- Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
- Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.
- Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
- Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.
La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:
- Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.
- Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.
- Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.
- Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.
- Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.
Autorii mai transmit că o creștere a nivelului mării care se apropie de 2 m până la sfârșitul acestui secol „nu poate fi exclusă”. Cercetătorii mai avertizează despre o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.