"Date recent publicate si din California de Sud (Southern California), unul din cele mai vaccinate state din SUA, California de Sud este mai apropiata de Africa de Sud ca profil fata de statele din nord care au fost mai puternic afectate de valul Omicron.
Perioada analizata: 30 noiembrie 2021 - 1 ianuarie 2022. SGTF = Omicron (aproximatie) / No SGTF = Delta (aproximatie)
Este important sa intelegem ca aceste in aceste grafice vedem valori relative Omicron fata de Delta din total. Avem insa si o confrimare ca Omciron este nativ mai putin sever decat Delta cu aproximativ
Concluziile sunt sumarizate in imagine si confirma cel mai optimist scenariu la care ne putem astepta si pa baza datelor din Africa de Sud (toate datele la 14 zile de la confirmare):
Partea pozitiva:
- spitalizari: 50% reducere fata de Delta
- ATI: 75% reducere fata de Delta
- durata spitalizari: 70% reducere fata de Delta
- Decese: irelevante la 14 zile dar 75% reducere fata de Delta dupa datele din Africa de Sud (50% mai putine decese in randul celor spitalizati)
Partea negativa:
Se confirma ca Omicron este mai periculos decat Delta pentru copiii mici (sub 10 ani) si tineri (20-40 de ani)
Pentru cei nevaccinati si care nu au trecut prin infectie riscul ramane foarte ridicat. Omicron este cu doar 25%-30% mai putin virulent nativ decat Delta deci este cu 50-70% mai virulent decat varianta ancestrala (cea care a provocat dezastrul din Lombardia).
Putem considera ca pentru Romania scenariul realist/pesimist este ca impactul va fi apropiat de Alpha in populatia nevaccinata si impactul relativ redus la maxim 50% fata de Delta. In termeni absoluti situatia in varf poate fi mai grava decat in valul Delta.
Limitari: 14 zile e un interval scurt, ar fi fost preferabil 21 de zile pentru ca Omicron debuteaza mai rapid dar evolueaza similar pe termen lung", scrie Jurma, in postarea citata.