„Ne îndreptăm către concluzia că e bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru, știm bine că sub un procent de 25% cadrele didactice pot preda după vechile planuri cadru. Cei de clasa a noua ar fi trebuit să aibă manuale noi. Manualului i se acordă o importanță mai mare decât ar trebui în școala românească, (...) important este cât de competente sunt cadrele didactice pentru a preda în așa fel încât să genereze competențe”, a declarat Cîmpeanu în prima parte a dezbaterii organizate de Cursdeguvernare.ro.
„Am spus că suntem în situația de a alege răul cel mai mic, din păcate. Aceste planuri-cadru au fost realizate și validate în cursul lunii august 2020. Când am preluat conducerea ministerului Educației, în prima zi, știind că vreme de opt ani s-au organizat licitații, și pe durata minimă a fost de șapte luni. Spre exemplu, în 2019, licitația s-a organizat în decembrie și manualul a ajuns în octombrie, zece luni, carevasăzică. Am spus că este improbabil, mergând pe aceeași cacle, cu aceeași legislație să ai licitație pentru manuale mai repede de 7 luni... (...) Licitația ar fi putut fi lansată la început de aprilie. În decembrie am avea manual pe banca elevului de clasa a noua. O parte a răului ar fi să nu existe manuale, o parte mică, cel mai mare rău ar fi acela de a merge cu perseverența specifică celor care nu sunt, să spunem, din clasa superioară a inteligenței, cu planuri-cadru care să sacrifice patru generații. Peste o mie de propuneri de modificare avem”, a mai spus apoi ministrul în prima parte a dezbaterii.
„Pe filiera teoretică nu diferă mai deloc de vechile planuri-cadru. Am spus, pentru cine a fost atent la nuanță, că ne indreptăm către concluzia amânării, înțelegând foarte bine consecința”, a concluzionat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a anunțat voalat amânarea planurilor-cadru pentru liceu la o lună de când a preluat mandatul de la Educație. În ianuarie, acesta spunea deschis că nu este de acord cu planurile-cadru propuse pentru profilul teoretic la liceu și amintea că manualele pentru clasa a IX-a nu vor fi gata la începutul anului școlar 2021-2022. Planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate timp de un an de zile, în mandatul fostului ministru liberal Monica Anisie, și au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.
„Cei care le-au lucrat și cei care le-au validat înțeleg că nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personală - nici eu nu sunt de acord cu forma lor, cel putin pe filiera teoretică”, declara Cîmpeanu pe 21 ianuarie.
Și la începutul acestei luni, ministrul Educației revenea cu intenția de a amâna planurile-cadru.
„La planurile-cadru de liceu, vreau să vă spun că am depășit 10.000 de propuneri de modificare. Aceste planuri-cadru care înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate în dezbatere publică de îndată ce mi-am preluat mandatul. Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut sau celor care le-au validat. Poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic. Deci dacă luăm o pauză, înseamnă că nu se comasează nimic”, a declarat pe 8 februarie Sorin Cîmpeanu, spre finalul emisiunii „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.