Marţi, tot la Praga, ministrul va participa la masa rotundă "Partnership for Transatlantic Energy and Climate Cooperation Nuclear Energy Working Group".
Oficialul român va fi prezent miercuri la Berlin, la evenimentul "Dialogul Tranziţiei Energetice Berlin 2022", alături de miniştrii Economiei, Energiei şi Mediului din Germania, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan, Nigeria, Macedonia, Israel, Cuba şi alte ţări.
Virgil Popescu a fost invitat luni, 28 martie, la dezbaterea Ora Guvernului din Parlament, însă a transmis o informare privind motivele pentru care nu va fi prezent.
SUA și România au anunțat anul trecut planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă.
Potrivit Casei Albe, centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power. Acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700* de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii.
Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie 2021 acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.