"Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița", a afirmat Mihăilă, citată de HotNews.ro, la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociația Mame pentru Mame.
În ceea ce privește extinderea campaniei gratuite de vaccinare și la fetele cu vârsta de peste 14 ani, dar și la băieți, cerută de Ana Măiță, fondatoarea Asociației Mame pentru Mame și organizatoarea dezbaterii, Ioana Mihăilă a anunțat că "vom iniția săptămâna aceasta solicitările către INSP atât pentru vârstă, cât și pentru adresare, să putem vaccina și fetele de alte vârste, și băieții".
De asemenea, ministrul Sănătății spune că va cere STS o soluție pentru simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea anti-COVID.
În prezent, solicitarea pentru vaccinarea împotriva HPV se face în scris, în cabinetul medicilor de familie, care au sarcina de a trimite mai departe listele cu solicitări, către DSP-uri și Ministerul Sănătății.
Ioana Mihăilă susține că, potrivit acordurilor cadru pe care MS le are semnate în acest moment, pot fi achiziționate "încă de anul acesta până la 90.000 de doze suplimentare de vaccin anti-HPV", după ce o tranșă de 40.000 de doze de vaccin a fost distribuită săptămâna trecută către direcţiile de sănătate publică din ţară.
"Sper ca cererea să fie suficientă și să putem bugeta achiziția acestor doze suplimentare", a arătat ministrul Sănătății.
În 2020, 28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat. Vorbim depre prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.